Vattenfall i rekordaffär

2009-02-23 10:45  
Nuon har 9 vindparker (grön markering), 6 gaskraftverk (blå markering), 2 vattenkraftverk (blått), 2 kolkraftverk (lila markering) och i biomassekraftverk (det gröna i mitten). Foto: Från Nuons sajt. Kartan är från Google Maps/Terrametrics.

Vattenfall köper det holländska energibolaget Nuon för 8,5 miljarder euro, motsvarande 95 miljarder kronor. Nuon har kolkraft, gaskraft, vindkraft och vattenkraft men ingen kärnkraft.

Nuon omsätter motsvarande 66 miljarder kronor, vilket är något mer än vad Vattenfall omsätter i sin nordiska verksamhet. Totalt är dock Vattenfall mer än dubbelt så stort som Nuon med en omsättning på 164 miljarder kronor i Norden, Tyskland och Polen.

Nuon profilierar sigsom ett miljövänligt energibolag och har nio stora vindraftparker i Nederländerna, två vattenkraftverk och ett biomasseeldat kraftvärmeverk.

Men Nuons koldioxidneutrala energi ger bara en bråkdel av den energi som företagets fossila gaskraftverk ger.

Nuon har sex gaskraftverk och två kolkraftverk.

Nuon har ett pilotprojekt med koldioxidavskiljning och koldioxidlagring i Buggenum i Nederländerna, precis som Vattenfall har vid Schwarze Pumpe, ett av Vattenfalls brukolskraftverk i östra Tyskland

- Nuons högt ansedda kompetens inom förnybar energi och ren energiteknik utgör ett mycket värdefullt komplement till våra egna resurser,säger Vattenfalls koncernchef Lars G Josefsson i ett uttalande.

Började i Tyskland och Polen
Vattenfall växte i Europa i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet genom att ta över ett antal brunkolsverk i östra Tyskland i samband med att hela den tyska energimarknaden omstrukturerades.

Vattenfall plockade upp kraftverk som blev över när de tyska energijättarna Eon, RWE och ENBW delade upp den tyska marknaden mellan sig.

Vattenfall är nu Tysklands tredje största energibolag efter RWE och Eon.

Vattenfall har också gått in i Polen. Så sent som förra året köpte Vattenfall närmare en femdel i det statliga polska kraftbolaget ENEA.

Vindkraft i England och Holland
Vattenfall har också gått in tungt i Danmark. 2005 lade Vattenfall ett bud på det energibolaget Elsam, men fick konkurrens från Vattenfalls danska motsvarighet Dong. Slutet blev att Vattenfall och Dong delade upp Elsam mellan sig.

Men Elsamamaffären fick Vattefall flera koleldade kraftverk i Danmark samt flera vindkraftsparker, bland annat 60 procent i Horns Rev utanför Danmark och 100 procent i Kentish Flats utanför London.

Under vintern har Vattenfall gått in i brittisk vindkraft och köpt tre stora projekt som är redo för utbyggnad.

Man har också lierat sig med vindkraftsjätten Scottish Power Renewables och går gemensamt in och söker vindkraftskoncessioner.

Vattenfall var förra året också intresserat av att köpa in sig i den brittiska kraftindustrin och bland annat ta över ett antal brittiska kärnkraftverk. Men det politiska trycket hemifrån fick Vattenfall att dra sig ur den affären.

I stället blir det alltså nederländska Nuon som Vattenfall använder sin välfyllda kassakista till att köpa. Vattenfall betalar kontant.

Från att ha varit ett rent svenskt bolag med en omsättning på 28 miljarder kronor 1998 får nu Vattenfall en omsättning på 230 miljarder kronor inräknat hela Nuons omsättning.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt