Vattenfall har installerat världens kraftigaste vindsnurra

2018-04-11 16:44  

En propeller på 164 meter och en kapacitet på 8,8 MW. Nu har Vattenfall installerat vad de säger är världens kraftigaste vindsnurra. ”Ett varv räcker för att driva ett genomsnittligt hus i en dag”, säger Adam Ezzamel på företaget.

Det är i European Offshore Wind Deployment Center (EOWDC) utanför Skottlands kust som energijätten Vattenfall nu har installerat en rejäl kraftpjäs. Vindturbinen kommer från Vestas och har en kapacitet på 8,8 MW – något som gör den till den kraftigaste som någonsin satts upp på vatten. EOWDC har tidigare hamnat i rubriker då Donald Trump försökte stoppa vindkraftparken – eftersom den skulle störa utsikten från hans golfbana i Aberdeenshire.

Men nu är det alltså mer positiva tongångar kring parken.

Kraftverket är det första av elva planerade i parken och det första av sitt slag som har installerats. Av dessa elva kommer två ha kapacitet på 8,8 MW och resterande nio får ”bara” 8,4 MW. Totalt kommer EOWDC ha 93,2 MW i kapacitet.

– Vi är väldigt exalterade över den avancerade tekniken i turbinerna och det är häpnadsväckande att ett varv räcker för att driva ett genomsnittligt hus i en dag, säger Adam Ezzamel, projektledare för EOWDC, i ett pressmeddelande.

Vattenfall säger att hela vindkraftsparken kommer producera 312 GWh om året – vilket är tillräckligt för att driva nära 80 000 hus.

Med sina 8,8 MW är Vattenfalls nya turbin världens mest kraftfulla. Men tiden på tronen kommer att bli kortvarig. MHI Vestas har en 9,5 MW-turbin på gång och den har de redan fått flera orders på.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt