Vattenfall gör ny stor brittisk vindkraftsaffär

2008-11-10 07:30  

Den svenska energijätten Vattenfall har köpt Storbritanniens största vindkraftspark till havs – Thanet Offshore Wind. Det är Vattenfalls tredje vindkraftsaffär i Storbritannien på kort tid. Vattenfall är nu näst störst i världen på havbaserad vindkraft.

Vattenfall köper det byggklara projektet Thanet Offshore Wind från CRC Energy Jersey för 435 miljoner kronor.

Den fortsatta Investeringen i ett hundratal vindkraftverk, tranformatorer och kabelsystem beräknas sedan kosta Vattenfall 8-9 miljarder kronor.

Thanet Offshore Wind-parken ska börja byggas nästa år och stå klar 2010.

Hela anläggningen får en kapacitet på 300 MW och blir nästan tre gånger så stor som Lillgrund i Öresund, Sveriges hittills största vindkraftspark alla kategorier.

Vattenfall äger sedan tidigare en stor havsbaserad vindkraftspark, Kentish Flats, utanför Themsens mynning.

Den vindkraftsparken kom i Vattenfalls ägo när de båda statligt ägda skandinaviska energibolagen Vattenfall och danska Dong styckade upp danska Elsam mellan sig för några år sedan.

Då fick Vattenfall också 60 procent i Horns Rev, världens hittills största vindkraftpark till havs.

Det nya projektet Thanet Offshore Wind ligger alldeles intill Kentish Flats öster om London.

Tredje storaffären i höst
I höst har Vattenfall gjort en ordentlig offensiv på den brittiska vindkraftsmarknaden och köpt tre stora projekt, inräknad dagens affär vilket gjort Vattenfall till en av de största operatörer på den brittiska vindkraftsmarknaden.

Totalt betalar Vattenfall 2 635 miljoner kronor för projekten som har en potential på drygt 1 100 MW.

Till det kommer cirka 25 miljarder kronor i investeringar.

I början av oktober blev det klart att Vattenfall tar över en av Storbritanniens vindkraftsprojektörer, Amec Wind Energy, som har en projektportfölj på 573 MW vindkraft på ett tiotal platser i de norra delarna, främst i Skottland.

Den affären kostade Vattenfall 1,6 miljarder kronor och kommer att dra minst 15 miljarder kronor i investeringar.

I september lade Vattenfall ett bud värt 600 miljoner kronor på projektbolaget Eclipse Energy, som har en vindkraftsporfölj på 250 MW sydvästra delen av Storbrittannien, varav 150 MW i Irländska sjön. Den affären gick i lås i oktober.

Vindkraft kompenserar kolkraft
Med dagens tredje stora vindkraftsaffär på kort tid har Vattenfall kommit ett steg närmare målet att vara norra Europas snabbast växande vindkraftsutvecklare och operatör.

I dag producerar Vattenfall 1,5 TWh vindkraftsel per år och ska upp till 50 TWh 2030.

Vindkraftsambitionen är ett sätt att kompensera för koldioxidutsläppen från Vattenfalls kolkraftverk i Tyskland och Polen.

Den miljö-rena vindkraften ska ta ut de negativa effekterna av kolkraften och göra Vattenfall som energiproducent koldioxidneutral till 2050.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Energi Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt