Vattenfall går ur Borkum Riff

2009-12-17 09:21  

Vattenfall vill sälja sin andel i det stora vindkraftsprojektet Borkum Riffgrund 1 utanför den holländska Nordsjökusten.

Vattenfall äger 24,5 procent av Borkum Riff-projektet, där det slutliga investeringsbeslutet ska tas om drygt ett år.

Vattenfall blev delägare i Borkum Riff-projektet när Vattenfall och danska Donge Energy delade upp det jylländska energibolaget Elsam mellan sig 2006. Vattenfall vill nu sälja sin andel till Dong.

Chefen för Vattenfalls vindkraftsbolag Anders Dahl säger i en kommentar att Vattenfall vill prioritera i sitt stora engagemang i vindkraft i Europa.

- Vi bygger för närvarande åtta vindkraftsparker i sex länder. Totalt har vi verksamhet i nio länder när det gäller landbaserad och havsbaserad vindkraft, säger Anders Dahl.

Dong tar över båda Borkum Riff-projekten
Vattenfalls försäljning till Dong är bara en del i en större affär där Dong Energy tar över både Borkum Riffgrund 1 och Borkum Riffgrund 2. Säljare den tyska vindkrafsprojektören PNE Wind.

Borkum Riffgrund 1 får 77 vindkraftverk med en sammanlagd effekt på 277 MW. Borkum Riffgrund 2 får upp till 96 vindkraftverk.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt