Vattenfall fortsätter köpa stora mängder rysk naturgas

2022-03-10 08:19  
Omkring 40 procent av den gas som Vattenfall köper kommer från Ryssland. Arkivbild. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/TT

Statliga svenska Vattenfall kommer fortsätta att köpa stora mängder rysk naturgas framöver, trots Rysslands invasion i Ukraina. Vattenfall köper också en miljon ton kol från Ryssland per år.

Uppdaterad

– Vi köper inte naturgas direkt av Ryssland eller direkt av något annat land heller för den delen, utan vi köper på marknadsplatser och där kan man tänka sig att det är en blandning av alla leverantörer, säger Andreas Regnell, strategichef på Vattenfall, till Ekot.

Men han uppger att den ryska gasen står för omkring 40 procent av konsumtionen och Vattenfall köper årligen in rysk gas för mångmiljardbelopp. Gasen levereras sedan till kunder i Tyskland och Nederländerna, både till industrier och för uppvärmning av bostäder.

Läs mer: Vattenfalls nya ordförande: Vi kan inte få ett fossilfritt samhälle utan att det märks

Vi vill minska det beroendet så fort det bara går, det som just nu händer i Ukraina gör att det blir ännu mer bråttom, säger Andreas Regnell.

Vattenfall anser nu att det hänger på EU och nationella regeringar att hitta alternativ till den ryska gasen.

Slut med ryskt kol – på sikt

Vattenfall köper också kol från Ryssland. Enligt Dagens industri står ryska leveranser för 90 procent av den cirka en miljon ton kol som Vattenfall köper in per år. Pressekreterare Markus Fischer uppger för DI att Vattenfall nu söker andra leverantörer men att kolinköpen kommer att fortsätta under mars och april – och därefter upphöra.

Vattenfall meddelade 24 februari, samma dag som invasionen av Ukraina inleddes, att bolaget upphör med leveranser av kärnbränsle från Ryssland.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt