Vattenfall ett steg närmare fransk flytande vindkraft

2021-09-17 10:57  
Utanför södra Bretagne har Frankrike avsatt en yta på 130 kvadratkilometer för att uppföra en flytande vindkraftspark på 250 MW. Foto: Vattenfall

I Bretagne ska man bygga en vindkraftspark om 250 MW med flytande vindkraft. Nu har Frankrike regering valt Vattenfall som en av de potentiella kandidaterna för upphandlingen.

Allt fler vindkraftsparker växer upp utanför kusterna, men faktiskt anses 80 procent av industrins bästa vindlägen finnas på djup större än 60 meter. Där går det inte att bygga fasta fundament, utan lösningen är istället flytande vindkraft.

Enligt beräkningar gjorda av OECD-organet International Energy Agency kan utvecklingen. av flytande turbiner göra det möjligt att täcka Europas, USA:s och Japans elbehov flera gånger om med enbart havsbaserad vindkraft.

Frankrike har redan fyra pågående pilotprojekt kring havsbaserad flytande vattenkraft, vardera på cirka 30 MW. Men utanför södra Bretagne har en yta på 130 kvadratkilometer avsatts för att uppföra en flytande park om 250 MW. Och Vattenfall finns med bland de tio kandidater som den franska regeringen har utsett för att gå vidare till nästa fas i den kommande upphandlingen.

I ett pressmeddelande skriver Vattenfall att de budar på projektet tillsammans med wpd och BlueFloat Energy, två företag som är pionjärer inom teknikområdet och dessutom baserade i Frankrike. Vattenfall har sedan tidigare lämnat in ett anbud till Scotwinds upphandling av havsbaserad flytande vindkraft utanför Skottland.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt