Vattenfall bygger solkraftspark

2016-01-14 08:36  
Foto: Pixabay

Vattenfall bygger sin första större solkraftspark och samtidigt en av de första i världen som samlokaliseras med vindkraft, meddelar det statliga bolaget.

På anläggningen Parc Cynog, nära Wales sydkust, placeras nästan 19|000 solpaneler bredvid de 11 vindturbinerna. Kapaciteten blir fem megawatt och parken tas i drift i mars.

– Solen verkar huvudsakligen dagtid på sommaren. Vind är bäst på vintern. Jag visste faktiskt inte att de kompletterar varandra så bra, säger Vattenfalls vindchef Claus Wattendrup.

Bolaget studerar ytterligare ett 20-tal platser, både vindparker och fossila kraftverk, där solceller kan installeras och pengar sparas genom att befintlig infrastruktur nyttjas.

– Sol byggs världen över och jag har tänkt utöka det här, men vi har inte bestämt oss än, säger Wattendrup och berättar att Vattenfall fattar ett strategiskt beslut i frågan inom ett par månader.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt