Vattenfall bygger inte ny reaktor åt industrin

2011-06-30 12:27  

Industrins kärnkraftsbolag Industrikraft hade räknat med att få bygga en ny kärnreaktor tillsammans med Vattenfall. Men planerna sprack och nu letar Industrikraft en ny partner.

- Vi har fortfarande samma ambition – att bygga en ny kärnreaktor, ägd av industrin, säger Mats Gustavsson, vd i Industrikraft i Sverige AB, till Ny Teknik.

Samarbetsavtalet mellan Vattenfall och Industrikraft tecknades i oktober 2009 efter de fyra regeringspartiernas energiöverenskommelse att det ska bli tillåtet att bygga ny kärnkraft i Sverige.

Men man har inte kommit överens om varken tidplan, konkreta projekt eller de kommersiella villkoren.. Samarbetsavtalet, som går ut i dag den sista juni, kommer inte att förnyas.

- Vi har olika åsikter om tidsplanen. Vi har mer bråttom än Vattenfall och kommer att se oss om efter en annan samarbetspartner, säger Mats Gustavsson.

Vattenfalls Sverigechef Torbjörn Nilsson säger att man inte kommit överens om de kommersiella villkoren och att Vattenfall är nöjt med förhållandena som de är i dag med långa industrikontrakt och egna investeringar i kärnkraftverk, dammar och vattenkraftverk.

Vattenfall satsar 25 miljarder kronor i uppgradering Forsmark och Ringhals, vilket ska ge 8 TWh mer energiproduktion per år 2016 - i praktiken innebär ett nytt kärnkraftverk. Dessutom investerar 11 miljarder kronor i dammar och kraftverk vilket ger 0,43 TWh mer el per år.

Men Industrikraft, som ägs av Boliden, Eka Chemicals, Holmen, Stora Enso och SCA Forest Products, vill äga en egen reaktor och man har bråttom.

- Våra tidigare industriinvesteringar har byggt på det gamla stabila elpriset runt 20 öre per kilowattimme. I dag är priset mer än dubbelt så högt. Vi måste komma ur den prissättningsmekanism som råder på marknaden i dag, säger Mats Gustavsson till Ny Teknik.

Ägarna till Industrikraft tillhör Sveriges mest elintensiva industrier och de tyngs av de höga elpriserna som man inte har någon som helst kontroll över.

De vill ha samma typ av säkra och billiga elleveranser som den finländska industrin får genom sina egna kärnkraftbolag.

I Finland finns de industriägda kärnkraftsbolagenTVO och Fennovoima.

TVO står för Teollisuuden Voima eller Industrins Kraft på svenska och ägarna är de stora finländska industriföretagen som Stora Enso, UPM Kymmänä, Kemira och Fortum.

TVO:s enda uppgift är att leverera billig och säker el till delägarna, som får köpa el till självkostnadspris.

TVO har två kärnreaktorer i Olkilouto på den finska ostkusten inte långt från Helsingfors och har snart den tredje reaktorn klar.

Det andra industriägda kärnkraftbolaget med samma upplägg är Fennovoima, som betyder Finlands Kraft.

Där är Boliden delägare tillsammans med andra industribolag och en rad regionala elbolag. Fennovoima har kommit långt i sin planering, men har ännu inte byggt någon reaktor.

Läs artikeln "Därför går kärnkraften bättre i Finland"

Läs om Finlands två ny reaktorer.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt