Vattenfall bygger<br></br>vindkraft i skogen

2007-09-21 15:01  

Vattenfall planerar att bygga en stor vindkraftspark i skogen söder om Mörlunda i Hultsfreds kommun.<br /><br></br>- Det här startskottet för vår satsning på vindkraftsparker i skogsmiljö, säger Anders Dahl, chef för Vattenfalls Vindkraft.

Anders Dahl säger att Vattenfall under ett års tid kartlagt vindförhållandena i hela Sverige och prickat in potentiella "sajter" för Vattenfalls nya satsning på landbaserad vindkraft.

- Möjligheten att bygga vindkraft i skog innebär att fler områden över hela landet blir intressanta för oss, säger Anders Dahl.

Först ut blir en område i på kyrkans mark i Ryningsnäs i Hultsfreds kommun i Småland. Det kommer att handla om ett 20-tal stora vindkraftsverk som totalt kan försörja cirka 30.000 villahushåll med el.

145 meter upp i luften
Till en början sätter Vattenfall upp en 96 meter hög mätmast som under längre tid ska registrera vindförhållandena.

Vattenfall söker samtidigt bygglov för två kompletta vindkraftverk, som ska ge svar på hur turbulensen i skog påverkar vindkraftverken och produktionen.

Vindkraftverken i skogsmiljö måste vara betydligt högre än ute till havs - uppemot 100 meter höga torn jämfört med 60 meter till havs, för att komma ovanför trädtopparna. Det betyder att rotorbladen sticker upp 145 meter upp i luften.

- Resultatet av dessa undersökningar blir av avgörande betydelse för hela vår vindkraftssatsning på land, säger Anders Dahl.

"Större acceptans i skogen"
Vattenfall har hittills satsat på vindkraftverk till havs.

Just nu håller man på att färdigställa Sveriges största - och världens tredje största - vindkraftspark, Lillgrund i Öresund. Den består av 48 stycken 2,3 MW-verk som ska generera 0,33 TWh el per år. Det motsvarar en tredjedel av hela Sveriges nuvarande vindkraftsproduktion.

Men Lillgrundsprojektet, liksom många andra havsbaserade vindkraftsparker, har försenats rejält på grund av överklaganden och förseningar i tillstånden.

Genom att bygga i vindrika områden på land, till exempel i skogsmarker, hoppas Vattenfall att hela processen ska gå snabbare.

- Det är bättre acceptans för vindkraft i glesbebyggda områden, säger Anders Dahl.

Flera stora skogssatsningar
Det är inte bara Vattenfall som satsar på vindkraft i skogen.

Ett nybildat bolag - Arise Windpower i Laholm - har långsiktiga planer på 170 stora vindkraftverk i skogarna i Laholm och Markaryd.

Skogsbolaget SCA och det norska energibolaget Statskraft ska tillsammans bygga sju stora vindkraftparker på SCA:s skogsmarker i Västernorrland och Jämtland. Det handlar om uppemot 500 stora vindkraftsverk.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt