Vattenfall använder fjärrvärme från krematorier

2015-01-20 08:49  

I allt fler svenska kommuner värmer man fastigheter med överskottsvärme från krematorier. Men somliga fjärrvärmeverk tackar nej av etiska skäl. Vad tycker du?

Ett antal fjärrvärmeverk runt om i Sverige tar emot överskottsvärme som alstras vid kremeringar. Eftersom krematorier redan använder rökgaskylare för att kunna rena röken från kvicksilvret i amalgamfyllningar, är det förhållandevis enkelt att använda kylvattnet till fjärrvärme.

Nyligen började Vattenfalls anläggning i Uppsala ta emot spillvärme från kyrkans krematorium i Berthåga.

- Vi hade en intern diskussion innan vi gick in i det här avtalet, och kom fram till att vi kan stå för att vi tar hand om den här värmen. Men vi kanske inte framhåller det i marknadsföringen, säger Adrian Berg von Linde, chef för Vattenfalls fjärrvärme i Uppsala.

Frågan är inte ny – krematorierna i Vänersborg och Borås anslöts till fjärrvärmenäten redan i slutet av 90-talet – men känslig. För några år sedan tackade Göteborg Energis dåvarande vd nej till spillvärme från krematoriet i Kviberg, eftersom det kunde uppfattas som stötande att ta emot den.

Cecilia Erdalen, pressansvarig på Göteborg Energi, meddelar att beslutet står fast. Men hon påpekar att frågan inte återaktualiserats, eftersom man har god tillgång till spillvärme från industrier, raffinaderier och andra källor i Göteborg.

Adrian Berg von Linde uppger att man får ut cirka 1 500 megawattimmar, motsvarande uppvärmning av ett 100-tal villor på ett år, från Berthåga-krematoriet.

- Det här ligger i linje med Vattenfalls miljöpolicy. Alternativet vore ju att värmen skulle gå rakt ut i luften, säger han.Följ Ny Teknik på Facebook!

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt