Energi

Vattenbombningen misslyckades

En av fyra CH 47 Chinook-helikoptrar som under onsdagen vattenbombade reaktor 3 vid Fukushima Daiichi. Foto: Foto: AP Photo/NHK TV/Scanpix

Personalen i kärnkraftverket i Fukushima hindras i sitt arbete av höga strålningsnivåer och förstörelsen efter flera explosioner. Senaste hoppet är att använda vattenkanoner för att kyla lager av uttjänt kärnbränsle.

Publicerad

Ett försök av japanska försvaret att vattenbomba reaktor 3 med helikopter misslyckades tidigt på onsdagen, svensk tid. Just nu har reaktor 3 högsta prioritet, eftersom den enligt operatören Tepco är den som släpper ut mest radioaktivitet. Det är också den enda reaktorn som använder MOX-bränsle, som innehåller plutoniumoxid.

Överflygningen med helikopter avbröts antagligen på grund av höga strålningsnivåer. Kylning av själva reaktorn med havsvatten pågår, men enligt Kyodo news agency kan försöket att dumpa vatten från helikopter vara riktat mot den bassäng för uttjänt kärnbränsle som finns i anslutning till reaktorn. Temperaturen i bassängen har stigit.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här