Västerås och Skellefteå kvar i batterikamp

2017-07-04 09:15  
Peter Carlsson, Northvolts vd. Foto: Ada Fredelius

Det blir Skellefteå eller Västerås som får den stora batterifabriken som företaget Northvolt vill bygga. Fabriken beräknas få omkring 2 500 anställda.

Northvolt har under våren fört diskussioner med åtta svenska och två finländska kommuner, men nu skalat bort alla utom två. "Efter en djuplodande analys av tio mycket intressanta alternativ för Northvolts första fabrik har vi efter en samlad bedömning landat i att det finns bäst förutsättningar i dessa två orter, säger vd:n Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Företaget har tidigare uppgett att anläggningen, för storskalig tillverkning av litiumjonbatterier, kommer att ha mellan 2 500 och 3 000 anställda, huvudsakligen ingenjörer. Men Northvolt räknar också med att fabriken kommer att skapa ytterligare arbetstillfällen på orten.

Företaget hoppas på en byggstart redan nästa år och en produktionsstart under 2020.

Vi håller ett väldigt högt tempo, men det är en nödvändighet för att vi ska kunna ta en ledande roll på den europeiska marknaden och kunna möta en växande efterfrågan på batterier, säger Peter Carlsson.

De svenska orterna som nu fallit bort är Luleå, Gävle, Norrköping, Göteborg, Malmö samt Mariestad och Skövde, som hade lämnat ett gemensamt bud.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt