Energi

Vass kritik: Passiv regering kan sumpa Sveriges klimatmål

Det krävs ökade investeringar i fossilfria energislag om Sverige ska klara klimatmålen, skriver Klimatpolitiska rådet i sin nya rapport. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tempot måste öka kraftigt för att Sverige ska nå klimatmålen.Dessutom riskerar regeringen att missa chansen till en grön återhämtning efter pandemin, slår Klimatpolitiska rådet fast i sin utvärdering av regeringens klimatpolitik.

Publicerad

– Vår samlade bedömning är att takten i omställningen fortfarande är för låg och den beslutade politiken är inte tillräcklig för att nå klimatmålen. Tempot måste öka, säger Johan Kuylenstierna, när han presenterar rådets årliga granskning.

Sveriges utsläpp av växthusgaser har börjat minska i något högre takt än tidigare. Det framgår av den senast officiella statistiken, från 2019, som visar en utsläppsminskning på 2,4 procent. Men det är fortfarande långt från de 6-10 procent per år, som krävs för att Sverige ska nå målet att ha noll nettoutsläpp 2045. Och Sveriges klimatpolitik, så som den ser ut i dag, räcker inte för att nå målet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här