Varning för vindkraft i skogen

2008-10-24 12:18  

Tusentals vindkraftverk ska byggas i de svenska skogarna. Men nu vindvarnar experter.<br></br> - Resultatet blir sämre produktion och värre slitage och det är inte bra, säger vindkraftexpert Tore Wizelius.

Skogsbolag som Södra och SCA, kraftjätten Vattenfall och vindbolag som Swevind och Arise Windpower planerar att bygga tusentals nya vindkraftverk i Sverige.

För att komma undan krånglet med folk som överklagar är den senaste given att bygga i skogen.

Men detta anser experter på vindkraft är både oekonomiskt och osmart.

- När skogsbolag pratar om att bygga högre för att inte vinden ska bromsas av skogen kommer de undan lite men det blir dyrare. Och livslängden på verket minskar, säger Tore Wizelius, vindkraftexpert som tidigare har undervisat i vindkraft på högskolan på Gotland.

Även vindkraftexperten Andrew Tindal, från den erkända brittiska konsultbyrån Garrad Hassan anser att skogen är ett sista alternativ när inga andra återstår.

- Jag skulle säga att påfrestningarna är den svåraste nöten att knäcka, säger han till tidningen ATL.

"Bygg inte i skogen"
Enligt Tore Wizelius finns det en del vindkraftverk som producerar bra trots att de är placerade i skogsbygd. Men då är verken placerade på ett berg och får en höjd på 300- 400 meter. Det har fungerat bra på vissa ställen i Norrland men kommer inte att göra det småländska höglandet.

- Första budordet är att inte bygga i skogen.

Än så länge har inte så många vindkraftverk byggts i skogen, enligt Tore Wizelius, men han anser att de som ska bygga borde ta reda på lite bättre vad man gör innan man bygger.

- Det vore dumt med tanke på att varje verk kostar 30 miljoner kronor.

Mer forskning behövs
Energimyndigheten kom nyligen ut med rapporten ”Vindkraft i skog”. Där redovisas erfarenheter och produktion från cirka femtio svenska vindkraftverk som placerat i eller i anslutning till skog.

Jämförelser visar att vindkraft i skog än så länge har fungerat väl, men att grundläggande vindförhållanden i skogen är outredda.

Därför behövs mer forskning om hur vindarna uppträder över skog och hur de beter sig i förhållande till vindkraftverken.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt