Varning för skenande elpris

2017-09-13 17:02  
Elledningar vid kärnkraftverken på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn. Foto: TT

Med drygt hälften av kärnkraften avstängd för underhåll är den svenska elmarknaden ovanligt känslig för störningar.

Blir det kallt och vindstilla de närmaste veckorna kan elpriserna rusa uppåt.

Fyra av åtta svenska kärnkraftsreaktorer är just nu avstängda och tillgängligheten är nere på 44 procent. Stora och oväntat utdragna underhållsarbeten, som pågått sedan i somras, ligger bakom situationen.

Underhållet har i flera av projekten pågått längre än planerat då det har gjorts stora investeringar under senare år, vilket gör översynen mer komplex i de 30-40 år gamla anläggningarna, enligt Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Sweco.

Han tillägger att det även kan handla om att investeringar i svenska kärnkraftverk släpar efter. Han jämför med Finland, där det under längre tid gjorts mycket större kärnkraftsinvesteringar än i Sverige.

– Det kanske slår tillbaka lite nu, säger Christian Holtz.

Läs mer:

Läs mer: Stopp för nya solceller på Gotland

I slutet av augusti var situationen så pressad att den oljeeldade effektreservsanläggningen i Karlshamn aktiverades, vilket normalt bara sker under pressade lägen mitt i vintern.

Kärnkraftsproduktionen i Sverige i september beräknas bli den lägsta för en septembermånad på åtta år och mardrömscenariot just nu är en kall och vindstilla höst.

Kyla ökar efterfrågan på el och vindarna behövs för att driva på produktionen av den danska vindkraft som södra Sverige är delvis beroende av sedan Svenska kraftnät begränsat överföringskapaciteten från det område där kärnkraften ligger.

Det är i första hand kunder med rörliga elpriser som kan få känna av turbulensen. Deras elpris sätts utifrån de så kallade spotpriser som dagligen fastställs på elbörsen Nordpool.

Många hushåll har dock säkrat sig mot tillfällig pristurbulens med längre bindningstider.

– Privatkunder har oftast ett- eller tvååriga elavtal. När det gäller företag har de lite mer komplicerade produkter, säger Christian Holtz.

Spotpriset på Nordpool för Stockholmsområdet var när det var som kärvast på elmarknaden den 23 augusti uppe på nästan 57 öre per kilowattimme, den högsta nivån på drygt ett år.

Mer om: Elpris

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt