Varning för klimatskojare

2008-02-21 12:33  
Skorsten Foto: Colurbox

Energimyndigheten går i dag ut med en varning för klimatskojare som erbjuder olika typer av "klimatkompensation" för de utsläpp av växthusgaser som man som enskild medborgare eller företag bidrar till.

Energimyndigheten slår nu larm om att svenska medborgare kan bli utnyttjade för sitt miljöengagemang av oseriösa företag och rena skojare som säljer utsläppsrätter eller andra former av klimatkompensation,

- Det förekommer till exempel försäljning av reduktionsenheter från icke existerande eller ens planerade projekt. Dessutom förekommer oskälig prissättning och olämpliga försäljningsmetoder, säger Energimyndigheten.

Energimyndigheten anser att man inte ska köpa något från företag och organisationer som inte anslutit sig till FN:s och EU-systemets regelverk och kontroller, det vill säga CER, ERU och EUA.

- De reduktionsenheter som genereras på den oreglerade marknaden, så kallade VER, kan för närvarande inte rekommenderas eftersom det inte finns ett kontrollsystem för VER, skriver Energimyndigheten i en information på sin hemsida.

Om man köper 1 CER, eller 1 ERU, en EUA eller en VER så betalar man för att 1 ton koldioxid i teorin aldrig når atmosfären.

Åtta får godkänt
Åtta företag och organisationer får godkänt av Energimyndigheten.

Dessa fyra är certifierade enligt FN-systemet regelverk CER

Tricorona.se
Uwab.se (U&W)
Klimatneutral.se
Atmosfair.de

Och följande fyra är certifierade enligt EU-systemets regelverk EUA

Klimat.statoil.se
Miljoborsen.se
Snf.se
Utsläppsrätt.se

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt