Varning för kinesiskt vindkraftverk

2009-05-11 12:45  

- Allt är fel på mitt vindkraftverk. Det snurrar knappast ens i full storm.<br></br> Det säger Göran Gatenfjord som har köpt ett kinesiskt vertikalt vindkraftverk. Nu funderar han på att stämma tillverkarna.

Göran Gatenfjord, civilingenjör från Skåne bestämde sig för ett år sedan att importera ett vertikalt vindkraftverk, Vawt från Kina.

Han hade surnat till över de skyhöga elpriserna.

Dessutom utlovade tillverkarenShanghai Muce Windpower Equipment på sin hemsida att deras vindkraftverk hade flera fördelar jämfört med konventionella vindmöllor. Det skulle gå tystare, ge 18 procent fler kilowattimmar och ha en självbegränsande effekt.

Göran Gatenfjords tanke var att starta import av verket efter att hundratals intresserade människor hört av sig.

Men dessa planer har han lagt på hyllan. Verket fungerade halvdant under ett halvår innan det skar ihop fullständigt. Det gav aldrig den effekt som utlovats.

"Ingenting fungerar"
Idag är Göran Gatenfjord förbaskad.

- Absolut ingenting fungerar. Bladen är för många, för breda och kineserna har inte ens klarat att kopiera vingformen rätt från det australiska originalet.

Dessutom är svepytan, den yta som fångar vinden, för liten, generatorn är feldimensionerad och av usel kvalitet.

- Generatorn har redan totalhavererat på grund av spruckna permanentmagneter, säger Göran Gatenfjord.

- Jag har haft många diskussioner med dem men de vägrar inse att de gjort något fel. Jag får inga pengar tillbaka och inget nytt vindkraftverk.

"Kineserna har gjort allt fel"
Från Kina marknadsförs flera olika vertikala vindkraftverk som enligt Göran Gatenfjord har samma fel som hans. Han kan inte begripa varför de kineser som säljer dessa verk inte förstår att de inte fungerar.

- De har gett mig effektkurvor men när de visar mig formlerna så ser jag direkt att de är ute och cyklar. Det här är inget mindre än en katastrof för kinesisk vindkraftsteknik.

Verket från Muce uppfyller inte heller de säkerhetskrav som gäller för mindre vindkraftverk inom EU. Den felsäkra broms som ska kunna stoppa verket helt fungerar inte på Göran Gatenfjords verk.

- Det betyder att inga försäkringar gäller vid eventuella skador och att mitt verk inte får säljas här, säger Göran Gatenfjord.

Muce har skickat med ett certifikat som enligt honom antingen är en förfalskning eller innebär att kinesiska officiella provningsinstitut inte kan läsa normer.

Problem hos Familjebostäder också
Ett vertikalt vindkraftverk från samma tillverkare sitter sedan någon månad på Familjebostäders hus i Göteborg.

På frågan om det snurrar som det ska svarar projektledaren Mattias Pettersson kort.

- Nej, vi har problem med verket. Det producerar inte den utlovade mängden.

Från Muce uppger man att en representant ska komma till Sverige och besöka företagets kunder. Men de två kunder Muce har, Gatenfjord och Familjebostäder i Göteborg har inte hört ett ord om något besök.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt