Varning för höga elpriser i höst och vinter

2010-07-01 10:34  

Efter förra vinterns elprischock kan en ny tuff vinter vänta de svenska hushållen. Räkna med ökade elkostnader på flera tusen kronor.

Varningen kommer från Telge Energi som för första gången rekommenderar sina kunder att binda elpriset.

- På längre sikt står jag fast vid att rörliga elavtal ger lägsta kostnad. Men inför hösten och vintern är osäkerheten stor och priset kan dra iväg, säger Johan Öhnell, vd för Telge Energi i en ny elmarknadsprognos.

- För en eluppvärmd villa kan det innebära ökade kostnader på mellan 2000 kronor och 3000 kronor, säger han.

Det är sommarregnet som aldrig kom och kärnkraftverken som inte gått igång som de skulle som  kan få elpriserna att stiga i höst och bli högre än normalt under vintern som kommer.

- Den nederbördsfattiga inledningen på sommaren gör att nivåerna i de nordiska vattenmagasinen nu är rekordlåga. Samtidigt fortsätter problemen för den svenska kärnkraften, säger Johan Öhnell.

2010 har hittills varit mycket torrare än normalt och förra vinterns problem med den svenska kärnkraften har tagit hårt på vattenmagasinen.

- Det hydrologiska underskottet är nu nästan minus 30 TWh. Den lilla snö som finns kvar riskerar att dunsta bort istället för att fylla på vattenmagasinen, säger Johan Öhnell.

Den svenska kärnkraften går nu bara på 72 procents kapacitet.

1. Forsmark 2 har problem med turbinerna och i dagsläget finns inget datum för återstart.

2. Forsmark 3 är inte i drift på grund av bränsleskada. Återstart den 4 juli.

3. Ringhals 4 är på revision med planerad återstart den 18 juli.

4. Ringhals 1 stoppas för tester och kommer då att vara ur drift i tre veckor.

- I september och oktober kommer kärnkraftsproduktionen att minska ytterligare eftersom flera reaktorer går på revision. Det kan innebära högre spotpriser när utbudet av el minskar samtidigt som det börjar bli kallare, skriver Johan Öhnell i rapporten.

En rejält regnig höst kan naturligtvis snabbt förbättra läget men vår analys bygger som vanligt på att vi får normalt väder.

- På lägre sikt, det vill säga från och med sommaren 2011, kommer elpriserna att sjunka eftersom elproduktionen ökar snabbare än konsumtionen. Det leder till överskott på el som kommer att pressa elpriserna och göra elpriset mer stabilt även vid perioder med underskott i den hydrologiska balansen, skriver Johan Öhnell.

 

Elpriset

Spotpriset de senaste 6 månaderna 

januari – 67,10

februari – 93,15

mars – 57,44

april – 42,78

maj – 38,29

juni – 40,15

Historiska spotpriser i juni

2006 – 41,87

2007 – 24,98

2008 – 53,98

2009 – 38,57

2010 – 40,15

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt