Varning för giftiga matlådor

2012-08-28 07:25  

Akta dig för att värma lunchen i den gamla glassförpackningen. Ju högre temperatur plasten får, desto större är risken att den avger giftiga ämnen.

Visst är det synd att slänga den tomma plastförpackningen, när den är så perfekt till matlådan. Men byttan kanske inte tål de höga temperaturer som uppstår i mikrovågsugnen, särskilt i feta och sockerrika rätter.

– Man ska framförallt välja en matlåda som har en märkning för att den klarar diskmedel, det vill säga ett märke med ett glas och en gaffel, samt märkning för mikrovågsugn eller höga temperaturer, säger Kettil Svensson, toxikolog och expert på plaster på Livsmedelsverket, till GP.

Bara kärl som är märkta som mikrovågståliga bör användas vid uppvärmning. De är tillverkade för att klara höga temperaturer. En del har märkning som visar hur höga temperaturer den tål. Det finns också märkning som visar att de tål diskmedel, utan att släppa ifrån sig farliga ämnen, liksom infrysning.

Titta på förpackningen, innan du stoppar in den i mikron. De flesta är märkta med en siffra i en triangel (se faktan nedan). Den visar vad plasten går för.

Säkrast är att föra över maten till en tallrik, när det dags att värma den.

Så ser du om plasten är giftig

Typ 1 (pet): Låg risk.

Typ 2 (pe-hd): Ska inte upphettas.

Typ 3 (pvc): Innehåller ofta farliga ftalater.

Typ 4 (pe-ld): Ska inte upphettas.

Typ 5 (pp): Låg risk.

Typ 6 (ps): Kan innehålla polystyren, som kan läcka till livsmedel.

Typ 7 (diverse plaster): Kan bland annat innehålla bisfenol 7.

Källa:sund.nu

Elisabeth Vene

Mer om: Plast Miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt