Varning för dödsgrillen

2013-10-01 14:29  

Att förlänga grillsäsongen inomhus är förenat med dödsfara, visar en omfattande tysk test.

När mörkret och kylan kryper närmare lockas många att fortsätta grilla sin middag över grillkol inomhus. En del grillar marknadsförs dessutom som inomhusgrillar.

Men grillning inomhus är förenat med livsfara, visar tester som tyska Bundesanstalt für Materialforschung genomfört. Och det är då främst koloxiden CO som är den lömska dödliga gasen.

I ett försök i ett rum med volymen 19 kubikmeter och 800 gram glödande träkol visade efter två timmar en CO-koncentration på mer än 3000 ppm. En människa som kommer in i ett sådant rum blir medvetslös på bara några minuter.

Vid förbränning av 800 gram träkol i ett stängt garage uppstår CO-koncentrationer mellan 750 och 1100 ppm. Kliniska studier visar att vid 200 ppm i rumsluften inträder huvudvärk. Vid 800 ppm inträffar yrsel, efter två timmars vistelse i miljön inträffar medvetslöshet.

Det lömska med koloxid är att gasen varken syns eller luktar. Vanliga brandvarnare reagerar inte heller på hög halt av koloxid.

Tyska institutet för riskvärdering varnar nu för att använda så kallade ”indoorgrills” eller mysiga värmekällor, hotspots, som laddas med glödande träkol, liksom träkolsgrillning vid bordet i dåligt ventilerade restaurangutrymmen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt