Varnar för utbyggd vattenkraft

2016-01-08 14:26  

450 nya kraftverksdammar i Amazonas, Mekong och Kongo hotar den biologiska mångfalden varnar nu forskare i en internationell rapport.

Den ekonomiska nyttan av dessa kraftverk är ofta överskattad, och de långsiktiga konsekvenserna för artrikedom och fiske underskattas. Den varningen kommer från en internationella forskarrapport som i dag publiceras i tidskriften Science.

I de tropiska områdena vid Amazonas, Mekong och Kongo finns 4000 arter, eller en tredjedel, av världens alla sötvattensfiskar. Dessa floder är i dag i stort sett oexploaterade, men planer finns att bygga 450 kraftverksdammar.

Det finns enligt studien en stor risk för att en förändring av flodernas vattenflöden minskar denna artrikedom.

Med studien vill forskarna rikta uppmärksamheten på hur viktigt det är att ta hänsyn till hur eventuella kraftverksdammar påverkar dessa naturresurser. Man uppmanar internationella investerare att genomföra analyser av byggprojekten för att minska miljöpåverkan.

Studien i Science här.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL