Värmepumpsföretagen jublar:<br></br>- Nu måste kommunerna säga ja

2007-06-12 23:00  
Martin Forsén, vd för Svenska Värmepumpsföreningen.

Värmepumpsbranschen vädrar morgonluft efter att Energimyndigheten bytt fot när det gäller bergvärme och andra värmepumpssystem. Den nya inställningen får stora konsekvenser för branschen.

Tidigare kunde en kommun stoppa en bergvärmeinvestering med hänvisning till att den använde sig av "smutsig marginalel från kolkraftverk".

Det finns exempel, bland annat från Värnamo, där kommuner hänvisat till Energimyndighetens rekommendation om marginal-el när man stoppat ansökan om bergvärmeanläggningar och i stället erbjudit värme från kommunens fjärrvärmesystem.

- Det är mycket viktigt för branschen att Energimyndigheten backat från sin tidigare ståndpunkt om marginal-el, säger Martin Forsén, vd för Svenska Värmepumpsföreningen.

Den informationen har nu tagits bort från Energimyndighetens hemsida.

Men Martin Forsén menar också att det är viktigt för värmepumpsbranschen att nu få synas i statistiken.

- Det verkar som att myndigheterna tidigare skämdes för att redovisa energi från bergvärme och andra värmepumpssystem, säger han.

Paul Westrin, enhetschef på Energimyndigheten, ger branschen rätt i att även den energi som kommer från värmepumpssystemen borde redovisas.

- Vi har svävat på målet tidigare men avser nu att göra en svensk statistik som är mera rättvisande. Men det kan dröja innan det slår igenom i internationella sammhanhang, säger Paul Westin.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt