Värmepumpen vann mot fjärrvärmen

2009-04-02 10:06  

Efter nästan tre års kamp får Milka Bozicevic rätt mot Värnamo kommun att installera en bergvärmepump i sitt hyreshus.

Miljööverdomstolens dom blir prejudicerande.

- Nu ska vi borra, men först ska jag gå till kyrkan och be Gud att jag slipper fler klagomål.

I förrgår, tisdags, kom den slutgiltiga domen från Miljööverdomstolen. Milka Bozicevic som äger ett hyreshus i Värnamo får rätt att installera en bergvärmepump.

Redan 2006 planerade hon att kasta ut den gamla oljepannan och investera i en bergvärmepump. Precis som många av hennes grannar gjort några månader tidigare.

Men Värnamo kommun sa nej. Kommunens fjärrvärme var ett mer miljövänligt alternativ, ansåg miljö-och stadsbyggnadsnämnden.

Milka Bozicevic överklagade då hos Växjö tingsrätt och fick rätt. Kommunen kontrade med att föra frågan vidare till Miljöverdomstolen, som är sista instans.

I förrgår kom domen. Milka Bozicevic får precis som sina grannar rätt att installera en bergvärmepump. Miljöverdomstolen passade också på att tala om för Värnamo kommun att det inte håller att säga att fjärrvärme skulle vara miljömässigt bättre än bergvärme.

- När jag fick brevet vågade jag inte öppna det. Jag hade väntat så länge på domen, men min son fick sprätta upp kuvertet. Jag kan inte förklara hur bra det känns, säger Milka Bozicevic, som inte vet varför hon fått rätt. Hon vet bara att hon inte gjort något brottsligt.

- Domslutet kommer att bli prejudicerande för alla kommuner, säger David Granberg, domare i målet.

Enligt Dieter Wagner, ordförande i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Värnamo är detta ingen enkel fråga, eftersom det inte funnits tydliga signaler om vad som ska gälla i sådana ärenden.

- Men jag välkomnar Miljööverdomstolens domslut så att vi vet hur vi ska hantera sådana här ärenden i framtiden.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt