Världseliten inom smarta elnät till Chalmers

2010-10-06 10:54  
Lina Bertling

I början av nästa vecka samlas 400 experter på smarta elnät på Chalmers. Ordförande för konferensen är professor Lina Bertling.

Runt om i världen har utvecklingen inom smarta elnät tagit fart på allvar. Att världens ledande experter nu samlas i Sverige för att diskutera den senaste utvecklingen är en stor händelse, säger Lina Bertling, professor i uthålliga elkraftsystem på Chalmers och ordförande för den internationella konferensen IEEE Conference on Innovative Smart Grid Technologies.

Är det en stor händelse i branschen?

Ja det är en stor händelse inom elkraftbranschen, liksom relaterade områden inom standardisering och myndigheter.

IEEE utger sig att vara världens största professionella organisation med ca 230 000 medlemmar över hela världen.

Vilka kommer?

Deltagare kommer från hela världen från Kina, Japan, Australien, Brasilien och Nordamerika och Europa.

Det är en stor blandning av deltagare från industri, konsultföretag, universitet, myndigheter etc.

Hur grejade ni konferensen till Chalmers?

Med en blandning av skicklighet, timing och en tilltro från IEEE kunde jag dra detta i hamn.

I januari var jag i Washington och deltog vid IEEEs första konferens i nya serien Innovative Smart Grid Technologies (ISGT). Jag ingick i den internationella rådgivargruppen för konferensen och var ordförande för en session. Konferensen blev en succé och det bestämdes att en uppföljning skulle hållas i Europa. Chalmers är starkt inom området och vi lämnade in ett bud och vann.

Finns det någon övergripande tema?

Konferensen har fyra övergripande teman för diskussion. Först talar vi om Smart Grid som begrepp - en revolution av elkraftsystemet och söker svar på frågor kring vad  smart grid är och vad det finns för drivkrafter och vinster.

Därefter går vi över till regleringsperspektiv. Frågor som kommer att behandlas är vilka incitament som behövs för att smart grid skall utvecklas och vi får lära hur man gör i USA och Storbritannien.

Därefter går vi in på praktiska fall och vi får en salig blandning av exempel från företag som IBM och Ericsson samt ABBs program kring Smart Grid.

Avslutningsvis blir det en session som pekar mot nästa steg – vilket leder vägen mot elbilar. Här kommer vi att bjudas presentation från två EU projekt som studerar förväntade effekter av en massintroduktion av elbilar och anslutning till elnätet. I det ena projektet grid4vehicles (G4V) ingår Chalmers och Vattenfall som part.

Finns det i dag en definition på smarta nät som alla skriver under på?

Nej, och det tror jag inte och ser inte heller att det är ett mål. Jag ser Smart Grid som ett uttryck för en rörelse. Vi vet vart vi är på väg men inte hur vägen kommer att se ut.

Var finns det smartaste smarta elnätet i dag?

Sverige har ett av världens mest intelligenta elkraftsystem, som ett resultat av att vi är och har varit världsledande industrination inom området. Ett system är dock inte smartare än vad det används för. Det är alltså från kundens perspektiv ett elnät är smart, och det är inte smart att ha fler funktioner än vad kunden vill betala för.  Det byggs idag flera demonstrationsanläggningar i världen med smart grid koncept där man just försöker finna en smart helhetslösning och involverar nya aktörer som Electrolux och Ericsson. I Japan har man bland annat kommit långt i att bygga nya smarta elnät.

Vad kan just det nätet göra som andra nät inte kan?

Det finns några grundläggande funktioner för ett smart elnät. Ett är att kunna agera vid både konsumtion och produktion av el. Ett annat att enkelt kunna ansluta till exempel el från vindkraft. Information om systemet fås till exempel genom mätare.

När får Sverige sina första smarta elnät?

Vi har smarta elnät idag och nu planeras för ett antal demonstrationsprojekt där vi kan testa nya möjligheter till exempel i Stockholm och på Gotland.

Är säkerhet ett tema som får allt större betydelse med tanke på att även industriella system angripits av virus?

Ja visst. Risk- och sårbarhetsanalys har blivit än viktigare med mer datoriserade system. 

Här är konferensens hemsida

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt