Världens största teknikpris går i år till…

2010-06-10 09:38  
Michael Grätzels

..den schweiziska solcellsforskaren Michael Grätzel för sin banbrytande arbete inom solcellsforskning. De två tröstprisen går till männen bakom den organiska lysdioden och Arm-processorn.

Världens största teknikpris, The Millennium Technology Price, som ibland kallas Teknikens Nobelpris, delas ut av den finska staten och en rad finska företag vartannat år. Pristagaren ska ha tagit fram teknik som ”väsentligt förbättrar livskvaliteten för människor och uthålligheten för världen”.

Årets stora  Millennium-pris går alltså till den schweiziska professorn Michael Grätzel, för att han lyckats ta fram solceller med hög prestanda per tillverkningskrona.  Grätzel-solceller utnyttjar solljuset på ett sätt som liknar växternas fotosyntes. Men istället för klorofyll används nanopartiklar av titandioxid som doppats i ett färgämne.

”Grätzel-solcellerma är i ett relativt tidigt utvecklingsskede, men har stora möjligheter att bli ett billigare alternativ till de dyra kiselsolcellerna”, skriver Finlands tekniska akademi i sin motivering.

Michael Grätzel får 800 000 euro, alltså nästan 8 miljoner kronor.

Ett av årets två tröstpris, på 150 000 euro vardera, går till Richard Friend, professor i fysik vid Cambridge, som utvecklat den organiska lysdioden. ”En milstolpe inom plastelektroniken”, motiverar prisutdelarna.

Det andra priset går till professor Stephen Furber, dataprofessor vid universitetet i Manchester, som är hjärnan bakom Arms 32-bitars mikroprocessor.  Motiveringen lyder: ”En innovation som revolutionerat den mobila elektroniken, som banat väg för dagens billiga men kraftfulla batteriladdade prylar”.

 

Mer om: Lysdiod Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt