Världens största solkraftverk

2008-04-16 07:57  
Solkraftverk i Mojaveöknen, Kalifornien.<br/> Foto: stirlingenergy.com

Solkraftverken är på frammarsch. Just nu byggs det eller planeras nya stora anläggningar på flera håll i världen. Ny Teknik presenterar listan över de största projekten.

Mojaveöknen, Kalifornien

Effekt 500 megawatt, i framtiden kanske 850

Kostnad: okänd

Projektet beräknas vara klart: 2011

I mitten av 2008 börjar bygget av ett enormt termiskt solkraftverk i södra Kalifornien. Den nästan 2000 hektar stora anläggningen kommer att innehålla 20 000 stora speglar, formade som paraboler.

Varje parabol är cirka tretton meter hög och består av 82 mindre speglar som fokuserar solstrålarna på en yta som leder värmeenergin till en sterlingmotor.

Motorn är försluten och är fylld av vätgas. När gasen blir varm expanderar den och ger ett tryck som driver kolvar i motorn. Den mekaniska energin driver i sin tur en generator och tillverkar elektricitet.

Om kraftverket når 850 MW kommer det att producera 500 MW mer än något annat solkraftverk i världen.

Stirling Energy Systems, som står bakom anläggningen i Mojaveöknen, planerar även att bygga ett kraftverk på 300 MW i Imperial Valley i Kalifornien.

Kockums Submarine Systems har utvecklat tekniken hos Stirling Engine Systems.

Tres Cantos, Spanien

Effekt 300 megawatt, en utbyggnad från dagens 55.

Kostnad: 2,3 – 2,7 miljarder kronor

Projektet beräknas vara klart: 2010

BP Solar, en del av oljebolaget BP, meddelade för ett år sedan att bolaget börjat bygga ett stort solcellskraftverk vid sitt europeiska högkvarter i Tres Santos.

Projektet använder sig av en ny typ av solceller, som är täckta av ett material som kraftigt minskar reflektionen och därmed ökar cellernas effektivitet.

Tata BP Solar (ett samarbetsprojekt mellan indiska konglomeratet Tata Power Company och BP Solar) ska bygga ett lika stort solkraftverk i Bangalore i Indien.

Deming, New Mexico

Effekt 300 megawatt

Kostnad: cirka 6 miljarder kronor

Projektet beräknas vara klart: 2011

New Solar Ventures planerar både ett solcellskraftverk och en fabrik som tillverkar solceller i Deming, en liten ökenstad, sydväst om Albuquerque. Totalt skulle det röra sig om en anläggning på cirka 1 500 hektar, med tillgång till sol nästa 350 dagar om året.

Och det är bara början i New Mexico: guvernören Bill Richardson har sagt att han tänker göra delstaten till ”Den förnybara energins Saudiarabien” med hjälp av privata investeringar och statliga energisubventioner.

Gila Bend, Arizona

Effekt 280 megawatt

Kostnad: cirka 6 miljarder kronor

Projektet beräknas vara klart: 2011

Drygt 40 kilometer utanför Phoenix planerar Abengoa Solar och Arizona Public Service Company (APS) ett jättelikt termiskt solkraftverk på nästan tusen hektar.

Solana (”en solig plats” på spanska) kommer att använda sig av paraboliska tråg för att fånga upp energin från solen. Solvärmen hettar upp olja till cirka fyrahundra grader. Oljan leds sedan till en värmeväxlare, som producerar het ånga.

Ångan driver en turbin, som i sin tur driver en generator – och så produceras el.

Solana ska ha 2 700 paraboler och producera tillräckligt med el för att försörja 70 000 amerikanska hushåll.

Ashalim, Israel

Effekt 250 megawatt

Kostnad: 3,5 - 4,1 miljarder kronor

Projektet beräknas vara klart: oklart

Israel tar just nu in offerter från hela världen på två termiska solkraftverk i Negevöknen. Det handlar om en anläggning på knappt 500 hektar, med heliostater som fokuserar solljuset till ett torn.

Australiska, spanska och israeliska bolag har redan anmält sitt intresse och kontraktet ska vara underskrivet innan årsskiftet.

Den israeliska regeringen hoppas att kraftverken ska kunna producera cirka tre procent av Israels elektricitet och är en del av en större satsning som ska se till att landet får fem procent av sin el från solen år 2016.

Av säkerhetsskäl ska kraftverken placeras mitt i öknen, på behörigt avstånd från Gaza och den egyptiska gränsen. På så sätt hoppas israelerna undgå raketattacker mot anläggningen.

Mildura, Australia

Effekt 154 megawatt

Kostnad: 1,6 miljarder

Projektet beräknas vara klart: kraftproduktionen ska börja 2010, hela anläggningen ska vara klar tre år senare.

Här använder man heliostater och torn, men istället för att hetta upp olja i tornet använder man kylda solceller med över trettio procents verkningsgrad.

Det är det största solenergiprojektet någonsin i Australien: ett solcellskraftverk som ska producera tillräckligt med grön el för att försörja 45 000 hushåll. Entreprenör är TRUenergy från Hong Kong. Den australienska staten ställer upp med nästan hälften av finansieringen.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt