Energi

Världens största maskin dras igång för att söka nästa Higgspartikel

Efter ett tre år långt uppehåll har protonerna börjat leta sig fram i partikelacceleratorn LHC på nytt. Nu med mycket högre energi.
För två år sedan kunde Ny Teknik studera uppgraderingen av partikelacceleratorn LHC på plats. Nu är tunneln och samtliga detektorer stängda på nytt. Foto: Jonas Askegren
Rolf Heuer. Foto: Cern
Frédérick Bordry. Foto: Cern

Världens största maskin ligger 100 meter under jord och hittade Higgs-partikeln. Nu startar partikelacceleratorn LHC efter en omfattande uppgradering. <br/>- Det är i princip en ny maskin, säger Rolf Heuer, generaldirektör på Cern

Publicerad

Arbetet med att starta den renoverade och uppgraderade partikelacceleratorn LHC (Large Hadron Collider) har börjat. Entusiasmen bland fysikerna vid partikelfysiklaboratoriet Cern i Schweiz går inte att ta miste på. Förra helgen skickades de första protonerna genom 10 km av den 27 km långa cirkelformade tunneln. Det var här fysikerna för tre år sedan hittade Higgs-partikeln, den pusselbit som saknats i den så kallade standardmodellen över hur vår värld är uppbyggd.

Håller planen ska protoner susa fram längs hela tunneln inom två veckor. Men det är först om två månader som de når sin högsta möjlig energi. Då, i maj, beräknas de första protonstrålarna krocka med varandra och energin omvandlas till partiklar. Allt enligt Einsteins berömda formel E = mc2.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här