Världens största maskin dras igång för att söka nästa Higgspartikel

2015-03-13 11:45  

Världens största maskin ligger 100 meter under jord och hittade Higgs-partikeln. Nu startar partikelacceleratorn LHC efter en omfattande uppgradering. <br/>- Det är i princip en ny maskin, säger Rolf Heuer, generaldirektör på Cern

Arbetet med att starta den renoverade och uppgraderade partikelacceleratorn LHC (Large Hadron Collider) har börjat. Entusiasmen bland fysikerna vid partikelfysiklaboratoriet Cern i Schweiz går inte att ta miste på. Förra helgen skickades de första protonerna genom 10 km av den 27 km långa cirkelformade tunneln. Det var här fysikerna för tre år sedan hittade Higgs-partikeln, den pusselbit som saknats i den så kallade standardmodellen över hur vår värld är uppbyggd.

Håller planen ska protoner susa fram längs hela tunneln inom två veckor. Men det är först om två månader som de når sin högsta möjlig energi. Då, i maj, beräknas de första protonstrålarna krocka med varandra och energin omvandlas till partiklar. Allt enligt Einsteins berömda formel E = mc2.

- Det finns inte någon ”av-och-på- knapp”. Uppstarten måste ske i en takt som gör att vi inte riskerar anläggningen, påpekade Frédérick Bordry vid gårdagens presskonferens vid Cern.

Som teknikchef över LHC är han väl medveten om vad som kan hända om inte allt är under minutiös kontroll. Den 19 september 2008 slog dåligt utförd lödning ut hela anläggningen innan den hann invigas. Men det valde ingen av de sex representanterna för LHC och de fyra detektorer att påminna om.

I den uppgraderade maskinen ska protonstrålar med energin 6,5 TeV susa runt och smälla samman i kollisioner där den sammanlagda energin uppgår till 13 TeV. Tidigare var den 8 TeV.

- Hettan som utvecklas när strålarna smäller samman räcker för att smälta ett ton koppar, påpekar Cernschefen Rolf Heuer.

Med högre energier hoppas forskarna hitta ny fysik som undgått upptäckt med den tidigare versionen av LHC. Förklaringen till mörk materia och mörk energi hör dit. Fysikerna också fortsätta att studera Higgs-partikeln och de sätt som den kan sönderfalla på.

- Det är dags att hitta sprickan i Standardmodellen. Fortfarande är 95 procent av universum okänt för oss.

Enligt Rolf Heuer kan det ske på två sätt: indirekt eller direkt. Det indirekta sättet är att ta reda på mer om Higgs-partikeln. Är Higgs är en partikel eller har den syskon? Och hur beter den sig i så fall?

- Det är precis som barn beter sig olika beroende på om det är enda barnet eller ett av tio i en familj. Genom att få svar på det kan vi få ledtrådar till hur vi ska gå vidare, förtydligar han.

Det direkta sättet är att mätningar vid detektorerna avslöjar nya tunga partiklar, skapade tack vare de högre energinivåerna.

- Oavsett vad kommer det att bli fantastiska resultat, men när de kommer vet vi inte. Det kan bli om ett år eller om 20, säger Rolf Heuer.

Tizian Camporesi, vid CMS, en av de detektorer där Higgs-partikeln hittades, talar för samtliga fysiker på presskonferensen när han säger:

- Under de närmaste åren vill jag som fysiker inte vara någon annanstans än här.Följ Ny Teknik på Facebook!

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Higgspartikel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt