Energi

Världens minsta nanodiod - en molekyl

Forskare har för första gången lyckats tillverka en diod av en enda molekyl som har prestanda som är så bra att den kan användas som elektronikkomponent. Foto: Latha Venkataraman, Columbia Engineering

En enda liten molekyl. Det räcker för att skapa en diod som är användbar i elektroniksammanhang. Amerikanska forskare ligger bakom bedriften.

Publicerad

Hur svårt kan det egentligen vara att få till en molekyl som fungerar som en diod genom att bara leda ström i en riktning? Och som har prestanda som gör den användbar som elektronikkomponent. Den frågan har tusentals forskare som deltar i jakten på allt mindre komponenter ställt sig under de senaste 40 åren. Hittills har ingen har lyckats. Nu rapporterar amerikanska forskare, under ledning av Latha Venkataraman vid Columbia University, att de har skapat en molekyldiod som har 50 gånger bättre prestanda än alla andra som konstruerats tidigare.

- Vi har skapat en diod som har högt likriktningsförhållande (mer än 250) och där strömmen i framriktningen ligger på 0,1 mikroampere, säger Latha Venkataraman.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här