Världens längsta rotorblad

2012-08-06 13:02  

Siemens har tillverkat 75 meter långa rotorblad för vindturbiner. Längst i världen, hävdar företaget. I höst ska de installeras utanför Danmarks kust.

De nya mastodontbladen ska tas i drift i det danska nationella testcentret vid Østerild i norra Jylland. De ska användas i en prototypturbin på sex megawatt.

Rotorns diameter blir 154 meter. Det innebär att den täcker en yta på mer än 18 000 kvadratmeter när den roterar, ungefär två och en halv fotbollsplaner. Spetsarna ska klara hastigheter på upp till 80 meter per sekund, närmare 290 kilometer i timmen.

Bladen är gjutna i glasfiber i ett enda stycke, även det ett rekord enligt Siemens. Eftersom rotorbladen saknar skarvar blir de mer robusta och väger mindre, ”bara” 25 ton stycket. Bladens profil bidrar också till en lägre vikt.

Att kapa vikten är angeläget i vindbranschen. En lätt turbin klarar sig med lättare och billigare torn, maskinhus och fundament. Om bladen hade tillverkats i kolfiber i stället för glasfiber så hade vikten sjunkit ytterligare 10-20 procent. Men då hade kostnaden blivit betydligt högre.

Charlotta von Schultz

Mer om: Siemens Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt