Vardagliga rörelser blir till energi

2014-03-04 16:00  

Vattenflödet i en kran, svaga vindar eller gester med kroppen. Alla är de rörelser som kan omvandlas till energi med hjälp av en ny roterande generator.

Triboelektriska effekter uppstår när elektroner hoppar mellan två material som gnids mot varandra. Ballonger som fäster vid väggen efter att man har gnidit dem mot håret är ett känt exempel.

Zhong Lin Wang och hans kolleger vid Georgia institute of Techology i Atlanta, USA, har använt fenomenet för att skapa en ny typ av roterande triboelektrisk generator. Här utnyttjas den mekaniska rörelsen för att alstra laddning genom att en roterande yta (rotor) gnids mot en orörlig del (stator).

Generatorn har i demonstrationer använt en fläkt, rinnande kranvatten samt armrörelser för att genera el till en panel med 15 respektive 20 lysdioder. Vid en rotation på 3000 varv per minut når utspänningen 5 volt på 0,5 sekunder när belastningen är 0,8 Mohm. Uteffekten är 1,5 watt.

En robust och billig design öppnar enligt forskarna inte bara möjligheten att använda generatorn för att driva konsumentelektronik utan även för en framtida storskalig energiproduktion.

Forskarnas arbete beskrivs i det senaste numret av Nature Communications. Ett sammandrag av artikeln hittar du här.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Generator

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt