Vårbudgeten: Regeringen vill öka stödet till solceller

2018-04-16 13:49  

Det har blivit allt populärare att installera solceller. Men detta har också inneburit längre köer för de som har ansökt om statligt stöd för en installation.

Detta vill regeringen ändra på genom att utöka stödet med 170 miljoner kronor i vårbudgeten för 2018.

Detta skulle innebära att stödet till solceller under 2018 landar på nära 1,1 miljarder konor. Satsningen har tagits fram av regeringspartierna i samarbete med Vänsterpartiet.

En del av pengarna ska ges till länsstyrelserna för att minska kötiden för hantering av ansökningarna, som på sina håll har varit upp till två år.

– Nu ser vi att kötiderna sjunker snabbt och vi vill att de ska fortsätta sjunka. Därför skjuter vi till ännu mer resurser till länsstyrelserna, ambitionen är att det ska gå snabbt att få ut det här stödet, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till TT.

Läs mer: Miljöpremie på gång även för batteridrift av motorbåtar

Centerpartiet har riktat kritik mot att regeringen satsar på ett bidragssystem för solceller. Centern vill i stället ersätta bidragen med ett så kallat grönt avdrag som ska fungera på samma sätt som rot och rut.

Per Bolund anser å sin sida att en slopning av bidraget skulle innebära risker för den fortsatta utbyggnaden av solceller.

– När utvecklingen går i en så pass positiv riktning och många människor visar intresse för solceller tror jag inte att det är bra att riva upp hela systemet och börja om från början.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt