Energi

Var fjärde lampa trasig efter ett år

På E4:an vid Kalix pågår Sveriges första test av plasmalampor i gatubelysning.
På E4:an vid Kalix pågår Sveriges första test av plasmalampor i gatubelysning.
Stefan Ericsson.
Stefan Ericsson.

Drivdonen har gått sönder i tre av tolv lampor. Men Trafikverket fortsätter Sveriges föra tester med plasmalampor i gatubelysningen.

Publicerad

Liten som en hals­tablett, strålar som solen. Plasmalampan, lep – light emitting plasma är minimal, men lyser extremt starkt.

– Alla ser led-lampor som framtiden, men vi vill inte satsa allt på ett enda alternativ. Därför testar vi även plasmalampor, säger Stefan Ericsson, belysningsansvarig på Trafikverket i Luleå.

För ett år sedan startade myndigheten Sveriges första försök med plasmalampor i gatubelysning. Sammanlagt tolv lampor har installerats på E4:an vid infarten till Kalix och i en korsning nära Luleå flygplats.

Tre har redan slocknat efter att drivdonen har gått sönder. Inte acceptabelt, tycker Stefan Ericsson. Mewn han vill inte skrota projektet.

– Tekniken är fortfarande spännande. Det är otroligt att en så liten ljuskälla kan lysa så starkt med ett ljus som liknar solljus.

Lamporna kommer från det amerikanska belysningsföretaget Luxim. Ljuskällan består av en liten glaskapsel, fylld med gas och metallhalogener. Man tänder lampan genom att leda radiovågor till kapseln, som samtidigt utsätts för ett elektriskt fält. Energin får gasen att övergå till plasma och att börja sända ut ett starkt, vitt ljus.

Lamporna i testet har en effekt på 273 watt inklusive driftdon, vilket Trafikverket tycker är för mycket. Nu hoppas Stefan Ericsson att en plasmalampa på 125 watt snart ska vara redo för test.

Att tillverka plasmalampor för låga effekter har länge varit ett bekymmer. Därför har plasmalampor hittills främst använts för att belysa arenor och andra stora områden.