Var är Mulder och Scully?

2009-01-27 09:02  

Var är X-file-agenterna Mulder och Scully – nu när vi behöver dem? Vi vet fortfarande inte vad som hände vårt vindkraftverk. Var det ett UFO?

Det skriver energidirektören Dale Vincepå sin blogg Zerocarbonistaoch illustrerar inlägget med egen variant av tv-serien X-files devis.

Texten ”We want to believe” har lagts in i en illustration med det trasiga vindkraftverket på vindkraftsparken Fenn Farm i Lincolnshire och ett klassiskt flygande tefat.

Dale Vince räknar upp sex möjliga förklaringar till att det ena rotorbladet slets loss och det andra demolerades:

1.Is
2.Blixtnedslag
3.Kollission (UFO Inc)
4.Materialfel
5.Konstruktionsfel
6.Dåligt underhåll

-Vi har uteslutit de två första, is och åska, och vi kan inte heller se några bevis för en kollission. Det skulle i så fall synas rester på marken eller på bladen.

Han är beredd att utesluta konstruktions- och designfel eftersom ett liknande haveri aldrig har inträffat och han tvivlar personligen också på att det skulle kunna vara ett materialfel. Men det undersöks just nu.

- Därmed har vi avgränsat oss till tre möjliga förklaringar – kollission, materialfel och bristande underhåll, skriver Dale Vince.

Han säger visserligen att UFO-förklaringen står längst ned på hans förklaringslista men han gör inget allvarligt försök att tona ned UFO-spekulationerna. Det är bra reklam för hans företag.

- Jag tror absolut att det finns intelligent liv i universum. Men jag tvivlar på att om detta intelligenta liv skulle ta sig ända hit, så skulle det knappast krascha i ett vindkraftverk.

Dale Vince är hippie-ingenjören som startade vindkraftsbolaget Ecotricity på 90-talet och nu driver närmare 30 stora vindkraftsparker i England och Skottland med 170 anställda.

Han är välkänd i Storbritannien för sin bakgrund som”new-age traveller”och sina framgångar som entreprenör och företagsledare – nästan lika känd som Virgins Richard Branson och Easy´s Stelios Heji-Ioannou.

UFO-spekulationerna, som började i lokalbladen och spred sig till de stora brittiska tidningarna och riks-tv, har gjort honom ännu mer uppmärksammad - nu senast iThe Sunday Timessom har ett stort porträtt på honom.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt