Vapenplutonium blir moxbränsle

2010-03-01 10:20  

Plutonium från USAs kärnvapenprogram ska nu testas som bränsle i amerikanska kärnkraftsreaktorer.

Amerikanska kärnkraftsmyndigheten NNSA skrev sent i förra veckan ett speciellt kontrakt med USAs största statliga kraftkoncern TVA, Tennessee Valley Authority.

Avtalet syftar till att minska USAs lager av plutonium avsett för landets kärnvapentillverkning. I dagsläget har USA 36 ton överskottsplutonium i lager, enligt nyhetsbrevet Nucnet.

Enligt överenskommelsen skaTVA ska testa om det går att använda  vapenplutoniumet som så kallat Moxbränsle i två reaktorer. Den ena är TVAs Sequoyah i Tennesse och den andra Browns Ferry i Alabama.

För att detta ska vara möjligt måste plutoniumet konverteras, så att det isotopmässigt liknar använt kärnbränsle.

Denna omvandling kommer att  äga rum i en moxbränslefabrik  som håller på att byggas vid det amerikanska energidepartementets jätteanläggning Savannah River Site, i delstaten South Carolina. 

Förhoppningen är att så mycket som 3,5 ton vapenplutonium  varje år ska kunna omvandlas till kärnbränsle i fabriken, som planeras kunna användas i 20 års tid, fram till 2030-talet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt