Vakuum i kylen håller maten fräsch

2013-09-04 15:39  
Kylskåpet KG38QAL30 är 1,9 meter högt och indelat i tre avdelningar.. Foto: Siemens

Vid temperaturer strax över nollsträcket och vakuummiljö ska matvaror klara sig fem gånger längre i kylskåpet.

Siemens presenterar på elektronikmässan IFA i Berlin kyl-fryskombination för hushållen som ska behålla fräschören hos livsmedel upp till fem gånger längre än vanliga kylskåp. Genom att hålla temperaturen strax över 0 °C och syreatmosfären låg minskar risken att mögel utvecklas, och vitaminer och näringsämnen håller sig längre.

Därmed ska konsumenten inte behöva handla känsliga varor lika ofta, exempelvis rått kött eller fisk.

Kylskåpet består av tre sektioner. En konventionell övre kyldel på 128 liter, en s k vitafresh-del på 48 liter med en avdelning för förhöjd luftfuktighet för grönsaker, och en vakuumavdelning med en pump som reducerar atmosfären 300 mbar, samt en frysdel som rymmer 84 liter. Vakuumlådan försluts hermetiskt med ett handgrepp.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt