Vågor – Sveriges nya storindustri

2012-04-19 07:00  

Nu har vågkraftsföretaget ­Seabased Industry börjat ­rekrytera ingenjörer till sitt kontor i Uppsala och till den nya vågkraftsfabriken i Norra Hamnen i Lysekil. ”Det kommer att bli en ny svensk storindustri”, säger Seabased vd Billy Johansson.

Efter att ha legat i vänteläge i två år kan Billy Johansson nu sätta fart på bygget av de första 42 vågkraftverken av de totalt 420 som ska bilda världens största vågkraftspark, som kommer att ligga utanför Smögen norr om Lysekil.

Hittills har en handfull anställda byggt de sju meter höga och nästan tio ton tunga aggregaten för hand.

Men nu börjar rekryteringen av nya ingenjörer och tekniker för att få upp farten i fabriken.

Just nu annonserar Seabased efter en senior elkraftsingenjör, en senior mekanikingenjör, en senior konstruktör för kontrollsystem och en konstruktör för vågkraftsaggregaten.

I annonsen söker man också platschef, men den tjänsten har precis blivit tillsatt.

Nu i april–maj ska nya maskiner levereras och installeras och då ska ytterligare 5–10 tjänster tillsättas.

– Vi behöver ha ett 30-tal anställda i verkstäderna för att klara den första leveransen på 42 aggregat i år, men vi kommer att växa till 50–100 anställda ganska snart och om några år kan vi ha 600 anställda i Sverige – om beställningarna rullar in som vi räknar med, säger Billy Johansson.

Den hyrda fabriken i Norra Hamnen är bara tillfällig. Där kommer den första delen av Smögenprojektet att tillverkas.

En helt ny fabrik med nya maskiner ska sedan byggas vid Grötökajen i Lysekil där Seabased från början höll till. Förhandlingar med kommunen pågår.

– Vi kommer att bygga en ”minilinje” på Grötökajen. Där ska vi producera 5–8 aggregat per dygn. När beställningsingången så kräver bygger vi ut fabriken på Grötökajen för att klara 40 aggregat per dygn. ”Minilinjen” planerar vi att behålla och när vi i framtiden gör någon ändring i serieproduktionen så testar vi först i ”minilinjen” och lyfter efter test över ändringen till den ”ordinarie” fabriken, säger Billy Johansson.

Trots att det blir världens hittills största vågkraftspark med 420 aggregat på vardera 25 kW är det ett litet projekt om man ser på den totala effekten, bara 10,5 MW, inte mer än fem havsbaserade vindkraftverk av den typ som finns på Lillgrund.

– I framtiden blir det betydligt större våganläggningar, gissningsvis 150–250 MW. Varje beställning blir då värd omkring 5 miljarder kronor. Aggregaten blir också större än de vi ska ha på västkusten, upp till fyra gånger så stora i Nordsjön, säger Billy Johansson.

Billy Johansson får stöd i sin optimism från Fortums nya FoU-chef Göran Hult. Det är Fortum som kommer att äga själva vågkraftsparken genom sin investering på 120 miljoner kronor.

- Det här är en fantastisk möjlighet för svensk teknik. Seabased är en helsvensk konstruktion och om det går bra och den lever upp till förväntningarna så kan det bli en ny svensk exportvara. Med serieproduktion kan man få ned priset och konkurrera med vindkraftprojekten, säger Göran Hult till Ny Teknik.

2015 ska alla 420 aggregaten vara på plats. Sedan ska vågkraftsparken provköras i fem år och 2020 ska den kunna betraktas som en kommmersiell anläggning.

Enligt Billy Johansson ska man kunna komma ned i en produktionskostnad på 50 öre per kilowattimme - anslutet och klart till elnätet i land.

Seabased fick förra året in japanska handelshuset Mitsubishis Corporation Europe in som delägare.

– Mitsubishis handelshus har kontor i över hundra länder, säger Billy Johansson.

Största ägare är grundarna Mats Leijon och Hans Bernhoff, jämte Sjätte AP-fonden och Uppsala universitets AB.

Just nu håller man på att ta in 200 miljoner kronor i nytt riskkapital för att bygga och utrusta den nya fabriken.

Smögenprojektet

  • Seabased AB grundades 2001 som ett innovations- och patentbolag grundat av professor Mats Leijon och docent Hans Bernhoff vid Centrum för förnybar elenergiomvandling vid Uppsala universitet.

  • Seabased AB är moderbolag och Seabased Industry AB är forsknings-, utvecklings- och produktionsbolaget med Billy Johansson som vd.

  • Från början samarbetade Vattenfall och Seabased om att etablera en vågkraftspark utanför Smögen. Men samarbetet bröts och i stället gick Fortum in.

  • Startskottet för det nuvarande Smögenprojektet gick 2009 när Fortum klev in.

  • Men sedan gick det in i vänteläge i och med att Närings-departementet tvingades söka godkännande från EU enligt en ny process för att stödet som beslutats av Energimyndigheten skulle få betalas ut. Hela projektet kostnadsberäknas till 259 miljoner kronor, varav Fortum betalar 120 miljoner och Energimyndigheten 139 miljoner.

  • Först i början av december förra året var allt klart för start – godkänt från EU, reviderat beslut av Energimyndigheten och avtal med Fortum.

  • 2015 ska alla 420 aggregaten vara installerade.

Alla Sveriges vågkraftsprojekt

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vattenkraft/article3113496.ece

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vattenkraft/article3124014.ece

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt