Vågkraftverket har en vindsnurra i sitt blåshål

2021-02-12 07:00  

Australien satsar på att överföra vattnets rörelseenergi till luften – genom ett blåshål. Det nya vågkraftverket ligger på 200 kW.

Nu ska OWC-teknik (oscillating water column) testas i full skala vid King Island utanför Tasmanien. Riggen som installerades i januari ligger på 200 kW, och inom någon månad ska den vara installerad. 

Bakom bygget står företaget Wave Swell Energy. Deras anläggning Uniwave200 består av en kammare som går ner under vattenytan och är öppen i en riktning. När en våg fångas in i utrymmet så stiger vattenpelaren i kammaren, vilket tvingar ut luften genom en vindsnurra placerad högst upp i blåshålet.

Tidigare OWC-teknik har försökt utnyttja vågens båda rörelser, men genom att nöja sig med en rikting har Wave Swell Energy kunnat skapa en enkel anläggning med en robust turbin, som tillsammans med egentillverkade ventiler utgör de enda rörliga delarna.

Läs mer: Målet: Billigare att installera flytande solceller

– I det här läget så handlar det bara om att demonstrera tekniken. Målet med projektet är att kunna göra en god uppskattning och samla i data kring hur mycket som alstras vid olika storlekar på vågorna. Vi vill se varierade vågstorlekar så att vi vet vad enheten kan leverera vid alla typer av förhållanden, säger Tom Denniss, som var med och grundade Wave Swell Energy, till the Guardian.

Studier visar att Australiens sydkust har stor potential för att utnyttja vågkraft, och forskare tror att vågkraftverk skulle kunna täcka elva procent av Australiens energibehov till år 2050. Redan nu planerar Wave Swell Energy för en anläggning på 1 000 kW.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt