Vågkraftsexpert klagar hos regeringen

2009-11-24 23:00  

Vattenfall avvaktar med beslut om mer pengar till utveckling av vågkraft i Sverige, men ger stöd till projekt utomlands. <br></br>- Svårsmält svensk strategi, skriver Mats Leijon i ett brev till Maud Olofsson.

Mats Leijon, projektledare för vågkraftsforskningen i Lysekil, är upprörd. I ett brev till Maud Olofsson skriver han att Vattenfall avser att sluta med forskningsfinansieringen till vågkraftprojektet i Lysekil, för att i stället satsa på utveckling av vågkraft i Portugal, Irland och Storbritannien.

Regeringen vill att Vattenfall ska leda omställningen till förnybar energi, och den vill dessutom att fler forskare ska knoppa av sina resultat i företag, så att arbeten och sysselsättning inom industri och tjänstesektor kan öka i Sverige.

- Och det som sker i praktiken är att det statliga kraftbolaget ensidigt förser utländska universitet och bolag med kunskap och omfattande finansiering, trots att det finns svenska forskare inom samma

teknikområde som dessutom knoppat av bolag som Seabased och Current Power. Företag som anställer i Sverige och som investerar för framtiden för att tillverka utrustning och system som medger att vi kan omvandla havens energi till elenergi. Det tycker jag är väldigt konstigt, säger Mats Leijon.

Enligt Vattenfalls FoU-chef Lars Strömberg har man inte fattat något beslut om att dra sig ur det svenska vågprojektet.

- Vi har redan satsat 15-20 miljoner kronor i Lysekilprojektet. Nu väntar vi på resultat från de projekten. Därefter ska vi ta beslut om fortsättning. Under tiden har vi jobbat med vågkraft i Irland och Skottland. Där går det bättre. Och ska vi skapa 5-10 TWh från vågkraften så fort som möjligt är Irland och Skottland de bästa platserna.

- Men vi fortsätter också att satsa på vågkraftprojektet i Runde i Norge, som leds av samma personer som i Lysekil. Vi beslöt nyligen att det norska projektet ska få 5 miljoner kronor.

Lars Strömberg håller inte med Mats Leijon om att Vattenfull skulle ha något särskilt ansvar att prioritera svenska forskargrupper inom vågkraft, för att öka chansen för avknoppade bolag som ger sysselsättning i Sverige.

- Vår uppgift är att plocka fram så många TWh vågkraft så snabbt och så professionellt som möjligt, säger han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt