Väderstress av EU:s alla reaktorer

2011-09-20 23:00  

Kärnkraftverken i Sverige kommer att stressas mer än vad EU kräver. Samtidigt slipper kärnkraftsindustrin studera följderna av jättelika flodvågor.

<p>Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, begär mer av den svenska kärnkrafts-industrins stresstester än EU:s kärn-säkerhetsorgan Ensreg beslutat om. De svenska bolagen måste inkludera studier av hur anläggningarna klarar än häftigare och extremare oväder och klimatsituationer än de är dimensionerade för att klara av.</p> <p>- Vi vill att de ska undersöka hur extrem kyla, värme, vind och nederbörd som sträcker sig utöver designkraven, påverkar dem, säger Jan Hanberg, chef för enheten för kärnsäkerhet på SSM. </p> <p>Samma säkerhetsstudier i fråga om extremt väder föreslogs av strålsäkerhetsmyndigheternas samarbetsorgan i EU. Men kravet blev "nedtonat" av Ensreg, enligt Jan Hanberg.</p> <p>Varför försvann just detta krav?</p> <p>- Det vet inte jag. Men jag tror att flera länder gör som vi och behåller det ursprungliga kravet. </p> <p>- Vi tycker att det är relevant med avseende på erfarenheterna i Japan att också se på denna typ av extrema väder- och klimatinslag.</p> <p>Resultaten av stresstesterna ska redovisas till SSM senast 31 oktober. </p> <p>Men ifråga om extrema väderfenomen får bolagen tid på sig till och med första kvartalet 2012. </p> <p>Dock slipper de undersöka effekterna av jättelika flodvågor, efter som de så sällan förekommer i Sverige. </p> <p>- Däremot måste de undersöka följderna av svåra översvämningar och höga vattenstånd, säger Jan Hanberg.</p>

Stresstest mäter reaktorers tålighet

I hela EU undersöks hur kärnkraftsreaktorerna klarar svåra naturkatastrofer samt olyckor och elavbrott.
Myndigheterna ska lämna sina slutbedömningar senast den 31 december.
Spanien, som kommit längst i arbetet, drar den preliminära slutsatsen att landets åtta kärnkraftverk får godkänt, men att förbättringar av strukturer och komponenter behövs.

Mer om: Energi Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt