Energi

V vill förhandla energi med regeringen: ”Förnybart konkurrerar ut kärnkraften”

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och partiets energipolitiske talesperson Birger Lahti (V) erbjuder sig att bli stödben för regeringens energiöverenskommelse. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vänsterpartiet erbjuder sig att bli en del av energiöverenskommelsen på vissa villkor. Men det är kalla handen från energiminister Anders Ygeman (S).

Publicerad

Vänsterpartiet ”erbjuder” sig nu att ansluta sig till energiöverenskommelsen, vilket skulle innebära att partierna bakom den har majoritet i riksdagen.

– Vårt stöd behövs för att överenskommelsen ska leva vidare, säger partiets energipolitiske talesperson Birger Lahti (V).

V har dock flera krav för att förhandla med regeringen. Ett är att statliga Vattenfall ska få order att satsa ännu mer på att bygga ut vindkraft. Samtidigt ska områden där vindkraftverk sätts upp kunna få del av vinsten som elkraften ger, V kallar det en obligatorisk bygdepeng. Ett ytterligare krav är att bygga en ny elkabel till Gotland.

Kräver rättvis omställning

– För att klimatomställningen ska lyckas behöver den vara rättvis. Folk i hela landet måste känna att de tjänar på att ställa om. Där är bygdepengen viktig, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

Men energiminister Anders Ygeman (S) avfärdar Vänsterpartiets utspel.

– Om de ändrar sig så är de som alla andra partier välkomna, men vi kommer inte några år efter att den är sluten göra om energiöverenskommelsen, säger han till TT.

Nya krav från V

Vänsterpartiet säger att man inte vill ändra på överenskommelsens skrivningar. Däremot har de nya krav med sig.

– Vi förväntar oss att de går oss till mötes. Sedan diskuterar vi gärna hur, säger Jonas Sjöstedt.

Men det är inte aktuellt, enligt Anders Ygeman.

– Det går ju inte att ha en lång lista med krav för att man ska gå in, för då är det helt enkelt en ny överenskommelse, säger Ygeman.

Att Vänsterpartiet behövs i energiöverenskommelsen för att det ska finnas en majoritet i riksdagen för den, avfärdar han.

– Jag tror att det finns en majoritet för huvuddragen i energiöverenskommelsen ändå faktiskt. Jag tror inte att Vänsterpartiet kommer att rösta för att starta nedlagda reaktorer, säger Ygeman.

”Kärnkraften kommer att konkurreras ut”

Vänsterpartiet ville inte gå med i energiöverenskommelsen 2016, när S, MP, KD, M och C gjorde upp. Skälet var att den öppnade för att behålla och till och med bygga ny kärnkraft. Det har inte ändrats, skrivningarna finns kvar.

– Ja, men verkligheten har ändrats. Kärnkraften kommer att konkurreras ut av vindkraft och det kommer inte att byggas några nya kärnkraftverk i Sverige, industrin tror inte ens det själva, säger Sjöstedt.

– Ekonomin talar sitt tydliga språk, det förnybara kommer att konkurrera ut kärnkraften och ju snabbare vi bygger ut ett robust kraftnät desto snabbare kommer det att ske.

(Artikeln har uppdaterats)

Fakta / Ringhals

Beslutet om avvecklingen av Ringhals 1 och 2 fattades 2015 då Ringhals ägare Vattenfall och Uniper inte längre såg någon lönsamhet i fortsatt drift.

Ringhals 2 togs ur drift den 30 december förra året, 2019.

Men Ringhals saga är än så länge långt ifrån slut.

Det finns tre reaktorer kvar, Ringhals 1 stänger om ett år, de övriga två, nyare reaktorerna ska ge elektricitet åtminstone 20 år till, kanske ända fram till 2060–2065.