Energi

V utmanar MP om tredje elkabel till Gotland

Jonas Sjöstedt menar att det skulle ge nya möjligheter att bygga ut vindkraften och slussa el till fastlandet via den nya kabeln och samtidigt garantera Cementa i Slite garanterad tillgång till el och mera el för att kunna minska sina koldioxidutsläpp. Foto: TT

Efter regeringens nobb till Vänsterpartiet att släppas in i energiöverenskommelsen tar V riksdagsvägen för att driva på för ett av sina krav – en tredje elkabel till Gotland och mer vindkraft där.

Publicerad

– Om regeringen inte vill förhandla med oss så får vi pröva andra vägar för att få igenom vår politik, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till TT.

Näringsutskottet behandlar för närvarande ett trettiotal motioner som handlar elmarknaden. Några av dem handlar om elkablar till Gotland och V avser att ställa sig bakom en motion från Centerpartiet som föreslår att riksdagen ska ge regeringen strikta order om att en tredje elkabel ska byggas. Det ska ge genom att regeringen uppmanar Svenska kraftnät att planera och bygga en tredje kabel.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här