Utvinner metanhydrat offshore

2013-03-12 13:33  

Japan inledde på förmiddagen vad som anses var den första utvinningen offshore av naturgas ur metanhydrat.

(Uppdaterad) I ett uttalande från japanska industriministeriet meddelas att utvinningen inleddes klockan 09,30 på tisdagen 80 km utanför Japans sydöstra kust på ett djup av 1,3 km.

Försöken ska pågå i två veckor, och om utvinningen fungerar stabilt är det ett stort steg mot utvecklingen av kommersiella tillämpningar av gas ur metanhydrat, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo.

Proven genomförs av Japan Oil, Gas and Metals National Corp och institutet för avancerad industriell vetenskap. Man använder en metod för att minska trycket i de skikt där metanhydrat finns lagrad, för att lösgöra gasen ur den sorbetliknande issörjan.

Japanska forskare har tidigare framgångsrikt utvunnit naturgas ur källor i permafrosten i norra Kanada med samma trycksänkande metod.

Uppskattningsvis finns i havet utanför Japan naturgas lagrad i metanhydrat som täcker landets konsumtion av gas i hundra år.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt