Utvecklar ny batterityp

2012-12-03 14:56  
Na02-partiklar fotograferade vid urladdning av batteriet. Foto: Pascal Hartmann

Tyska forskare har utvecklat ett natrium-syrebatteri som arbetar i rumstemperatur.

Forskare vid Bella-laboratoriet i Karlsruhe tillsamman med kemiföretaget BASF har utvecklat en elektrokemisk cell baserad på natriummetall, syre och reaktionsprodukten natriumsuperoxid.

Natrium är precis som litium en reaktiv alkalimetall som kan fungera som effektiv elektrokemisk energisparare. Blickarna har länge riktats mot litium, medan natrium som energisparare i rumstemperatur har förbisetts.

Orsaken är enligt de tyska forskarna att de elektrokemiska egenskaperna för natrium inte har undersökts ordentligt.

Men de senaste tre åren har forskargruppen genomfört sådan forskning som gör att kunskaperna om natrium elektrokemiska egenskaper har tagit ett stort språng.

Forskarna anser också att framgångarna i arbetet betyder ett kunskapssprång för kunskapen om metall-luftbatterier i största allmänhet.

Där man tidigare noterat svårigheter med litium-luftbatterier när det gäller laddningsegenskaper och problemn med stabiliteten har forskarna noterat mycket goda egenskaper för natrium-luftbatteriet.

En rapport om forskningsarbetet har nyligen publicerats i facktidskriften Nature Materials.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt