Energi

”Utbyggnad av förnybar energi måste skaka om”

DEBATT. Det är en revolution som pågår i vårt energisystem och revolutioner är aldrig väl avvägda, inte ens de industriella. En kraftig expansion av förnybar energi kommer att, och ska, skapa konvulsioner i den rådande ordningen, skriver professorn i industriell utveckling Staffan Laestadius.

Söndagen den 22 december 2013 var elpriset negativt i Danmark eftersom vindkraften gick för fullt. Den 16 juni i fjol skapade sol- och vindkraft tillsammans en liknande situation i Tyskland när kolkraftverken fick stänga ned för att balansera den förnybara elproduktionen. Andra dagar mojnar vinden och solen är skymd, kalla vinterdagar utmanas då balansen i elnätet.

Händelser som dessa göder den "balanskraftsdiskurs" som dominerar energidebatten i media. Diskussionen har, i sammanfattning, glidit in på frågan: "hur mycket förnybar el kan man balansera in i energisystemet?". Det är en uppgift tacksam att modellera och analyserna erhåller successivt näring ur de erfarenheter som man gör på Irland, i Spanien och Portugal m.fl. länder. Där är vind och solkraft mer dominerande än hos oss.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här