USA och Danmark kör om Sverige på cellulosaetanol

2008-09-03 10:40  

- Andra spurtar och vi står nästan stilla, säger etanolforskaren Guido Zacchi vid Lunds universtitet om utvecklingen för cellulosaetanol, det som brukar kallas den andra generationens etanolfabriker.

Tidningen Miljörapporten har i senaste numret en ”etanolspecial” som mynnar ut i slutsatsen att USA nu kör ifrån Sverige tack vare storföretagens miljardsatsningar i forskningsbolag som utvecklar etanol från cellulosa.

1. GM-uppbackade Coskata ska i Pittsburg göra etanol av i princip vilket kolhaltigt ämne som helst.

2. BP och Verenium satsar på specialodlade sockerrör i Lousiana.

3. Shell är hälftenägare i Iogen Energy bygger fullskalig fabrik i Kanada.

4. Dupont, Danisco och Genencor satsar på etanol från präriegräs.

5. Etanolföretaget Range Fuels i Georgia förgasar barrflis till fordonsbränsle.

I Sverige utvecklas etanol från cellulosa-tekniken av Sekab i Örnsköldsvik, som kommit långt rent tekniskt men som saknar medel för att nästa steg i utvecklingen.

Sune Wännström, forskningschef på Sekab, håller med forskaren Guido Zacchi i hans slutsats att andra länder spurtar medan Sverige står stilla.

- Vi är duktiga på att forska, vi är duktiga på att vara ute i god tid, men när det ska kommersialiseras har vi inte förmågan. Danskar och norrmän springer ifrån oss, säger Sune Wännström till Miljörapporten.

Han pekar på att Sverige misslyckats med att kommersialisera sitt kunnande inom vind- och solkraften och nu har andra ryckt åt sig stafettpinnen när det gäller cellulosaetanol.

I Danmark satsar till exempel den statliga energijätten Dong på att utvinna etanol ur halm.

Men Sune Wännström har inte gett upp hoppet om Sekab går vidare med fortsättningsinvestering i Örnsköldsvik nästa år – från dagens pilotanläggning på 150 kubikmeter etanol per år till en 40 gånger större industriell forskningsanläggning på 6.000 kubikmeter för 1 miljard kronor.

- Amerikanarna har inte gjort några avgörande genombrott men de lever i en värld där man uttalar sig optimistiskt. Vi känner oss inte frånåkta än, men fortsätter vi att tugga på en blygsam nivå så…

Det amerikanska bolaget Coskata talar om att ha en mindre demonstrationsanläggning på 160 kubikmeter i drift utanför Pittsburg i början av nästa år och 2011 ska en första kommersiell fabrik kunna producera 200.000 kubikmeter etanol årligen.

- Jag tror det blir svårt för Coskata att vara i full produktion redan då, säger Sune Wännström till Miljörapporten.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt