USA-kapitalet tar en ny<br></br>titt på svensk cleantech

2007-10-03 16:21  
USA:s ammbassadör Michael Wood fick fart på den svenska cleantech-branschen och eld i baken på svenskt riskkapital.

I våras presenterade USA:s Sverigeambassadör Michael Wood en lista på 30 intressanta cleantech-företag för amerikanskt riskkapital. Nu kommer amerikanarna hit för en närmare titt på svensk energi- och miljöteknik.

- Det blir ett "next step" i Kista i november, sade ambassadör Wood när han talade inför ett 70-tal företagsanalytiker och entreprenörer på en "cleantech-konferens i Stockholm på onsdagen.

"Ta oss till Sverige ambassadör Wood" skrev Ny Teknik som rubrik på artikeln om Michel Woods seminarium på Stanforduniversitetet i slutet av april.

Och nu kommer de hit, till Kista Cleantech Venture Day den 20 november, tack vare Michael Woods engagemang och initiativ.

5-10 riskkapitalbolag
Seminariet i Kista arrangeras av Stockholm Innovation & Growth, Sting i samarbete med den amerikanska ambassaden i Stockholm, Svenska Riskkapitalföreningen, Invest in Sweden Agency ISA och Stockholms stad.

Både svenska och amerikanska riskkapitalbolag är inbjudna. Ett tiotal amerikanska riskkapitalbolag har kontaktats och ambassadör Woods talesman i energifrågor, Robert Hilton, tror att kanske 5-10 kommer.

- De blir presenterade för senaste utvecklingen och de senaste innovationerna inom svensk cleantech. Och de får en möjlighet att prata på tu man hand med de svenska cleantech-företagen, säger Robert Hilton till Ny Teknik.

Fler entreprenörer träder fram
Sedan ambassadör Wood i vintras deklarerade att han skulle välja ut 30 intressanta svenska företag som utvecklar ny energiteknik och ny miljöteknik, och presentera dem för amerikanskt riskkapital, har intresset för "cleantech" formligen exploderat i Sverige.

- Genom all uppmärksamhet som cleantech-branschen fått i Sverige senaste tiden har fler innovatörer vågat kliva fram med sina idéer. Bara i Stings inkubator har vi fem cleantech-företag, säger Pär Hedberg, vd för Sting.

Uppsjö av konferenser
Intresset för cleantech syns också i antalet konferenser.

I förra veckan presenterade Energimyndigheten sin uppdaterade genomgång av den svenska cleantech-marknaden med genomgång av ett stort antal bolag - både riskkapitalföretag som intresserar sig för branschen och ett 20-tal av de mest kända cleantech-bolagen.

Och i dag lockade det oberoende analysföretaget Redeye ett 70-tal investerare, analytiker och cleantech-företag till Grand Hotel för en presentation av 17 företag - Ageratec, Arontis, Catator, Chromogenics, Comfort Zone, Ecoil, Effpower, Morphic, Opcon, Pilum, PV Enterprise, Radscan, Skycab, Swedish Biofuels, Tricorona, Vilokan och VKG.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt