USA gör satsning på kraftelektronik

2014-01-21 12:37  

USA satsar närmare en miljard under fyra år på ett nytt institut för morgondagens kraftelektronik. Målet är mindre, snabbare och billigare komponenter till elbilar och förnybar energi.

Det nya institutet är det senaste i det nätverk av forskningsinstitut som president Barack Obama vill bygga upp för att skaka liv i amerikansk tillverkningsindustri.

Det leds av North Carolina State University och ska utveckla kraftkomponenter i material som kiselkarbid och galliumnitrid.

Förutom flera universitet deltar 18 företag i satsningen, däribland ABB.

Det amerikanska energidepartementet skjuter till motsvarande en halv miljard kronor under fyra år samtidigt som industrin satsar lika mycket.

Kraftelektronik spelar en allt viktigare roll i elsystemet. Enligt en studie från Oak Ridge National Laboratory kommer 80 procent av all genererad el 2030 gå via någon typ av kraftkomponent i form av till exempel omriktare eller transformatorer.

I dag är den siffran 30 procent.

Ökningen beror bland annat på införandet av elbilar och mer småskalig förnybar energi.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt