USA ger anslag till experimentreaktorer

2013-05-02 14:38  

Små, modulära kärnreaktorer får forskningsstöd från det amerikanska energidepartementet.

Bakom reaktormodellen ligger företaget Generation Mpower, ett bolag som samägs av Babcock & Wilcox Nuclear Energy och Bechtel Power Corporation.

De klassar tekniken som "generation 3++". Reaktor och ånggeneratorer omfattas av samma kärl och ska bland annat klara förlust av extern kraft utan att haverera. De är små tryckvattenreaktorer som använder standardbränsle och bara behöver laddas om vart fjärde år.

Programmet får en halv miljard första året, omkring 970 miljoner över fem år och i förlängningen upp till 1,5 miljarder kronor. Målet är att etablera världens första kommersiella kärnkraftverk med denna typ av reaktorer.

Möjligheterna att placera kraftverket vid Clinch River i Tennessee som prospekterades för en bridreaktor på 1970-talet.

En typisk anläggning skulle ha en till fyra reaktorer på vardera 180 MWe, placerade under jord. Kraftverken skulle kunna byggas inom ramen för dagens lagstiftning och vara lättare att bygga ut med fler reaktorer, vilket är vad Mpower-projektet menar med "modulära".

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt