USA-bolag har köpt Rossis energiteknik

2014-01-28 14:54  

Ett nybildat amerikanskt bolag har köpt rättigheterna till den italienska uppfinnaren Andrea Rossis energiapparat E-cat. Bolaget har under hösten diskuterat tekniken med statliga organ i Kina.

Det amerikanska bolaget Industrial Heat skriver i ett pressmeddelande att det köpt rättigheterna till Andrea Rossis teknik – energikatalysatorn eller E-cat. Köpet gäller både kunskapen om själva tekniken och licensrättigheter.

Bolaget säger sig också ha försökt skydda tekniken och dess tillämpningar med ett flertal olika patentansökningar.

Energikatalysatorn använder små mängder nickel och vätgas som bränsle för att producera värme, möjligen genom en hittills okänd form av kärnreaktion, men osäkerheten är stor om den verkligen fungerar.

Enligt pressmeddelandet är ett primärt mål för Industrial Heat att "göra tekniken allmänt tillgänglig, på grund av dess potentiella inverkan på luftföroreningar och utsläpp av koldioxid från förbränning av fossila bränslen och biomassa."

Företaget refererar i pressmeddelandet till två test av tekniken som genomfördes av forskare vid Uppsala universitet i samarbete med italienska forskare under 2012 och 2013, men säger sig också ha utvärderat tekniken med egna experter. Uppsalatestet har senare kritiserats av andra forskare.

Ordförande och medgrundare till Industrial Heat är Tom Darden, vd för investmentbolaget Cherokee Investment Partners med bas i en av världens största forskarbyar, Research Triangle Park i North Carolina. Cherokee förvaltar enligt sin webbsajt omkring två miljarder dollar och verksamheten gäller bland annat sanering och återanvändning av industritomter for projekt med solkraftverk.

Enligt pressmeddelandet stöder Tom Darden och en mindre grupp investerare Rossis teknik för att den "väsentligen kan göra något åt ett antal sociala och miljömässiga utmaningar."

Den kinesiska webbsajtenIcebank.cn rapporterar att Tom Darden besökte Kina under hösten 2013 och att han då bland annat mötte ordföranden för den "nationella akademin för planering av koldioxidsnål energi", samt ett par statliga organ som beskrivits vara direkt underställda den kinesiska premiärministern Li Keqiang.

Enligt Icebank.cn gällde diskussionerna en nickelbaserad energikälla som inte producerar växthusgaser eller andra föroreningar, inget radioaktivt avfall och inte behöver kol, olja eller andra fossila bränslen. Tom Darden bekräftade besöket redan innan pressmeddelandet, men kommenterade då inte kopplingen till Rossis teknik.

Ny Teknik har sökt Tom Darden och JT Vaughn, vd för Industrial Heat, för en kommentar men inte fått svar. Andrea Rossi avböjer att kommentera, och säger sig fokusera på sin roll som forskningschef för tekniken.

Här är en video med en diskussion kring miljö och ekonomi, ledd av Tom Darden, där han bland annat berör Kinas behov:

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/OfQHvmYEOVI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt