Uppgifter: Här hamnar Northvolts batterifabrik

2017-10-18 11:27  

I morgon meddelas var Northvolts nya batterifabrik ska placeras. Men enligt uppgifter till VLT blir det en uppdelning.

Företaget Northvolts planer på att bygga Europas största batterifabrik i Sverige skickade elektriska vågor genom hela landet. På torsdagen meddelar företaget sitt beslut om var den nya fabriken ska placeras.

Det uppger Jesper Wigardt, kommunikationsansvarig på bolaget.

VLT uppger att fabriken kommer att delas upp – mellan både Skellefteå och Västerås, och hänvisar till "trovärdiga källor".

“Tillverkning kommer att ske i Skellefteå och jobb som kräver spetskompetens placeras i Västerås”, skriver VLT.

Från början hade nästan 40 kommuner anmält intresse. Med i slutstriden är Skellefteå och Västerås. Förutom Northvolts vd Peter Carlsson kommer Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå, och hans rådskollega Anders Teljebäck (S) från Västerås att delta vid presskonferensen.

Batterifabriken bedöms generera tusentals arbetstillfällen. Northvolt har tidigare sagt att man räknar med att anställa 2.500–3.000 personer, huvudsakligen ingenjörer, till projektet. Första spadtaget beräknas kunna tas under andra halvåret av 2018 och produktionen väntas kunna starta 2020.

Bakom Northvolt står bland annat den förra Teslachefen Peter Carlsson.

I slutet av september offentliggjordes att Västeråsbaserade ABB ingått ett samarbetsavtal med Northvolt och investerat 95 miljoner kronor i bolaget. Peter Carlsson var dock noga med att understryka att det inte behöver betyda att fabriken slutligen hamnar i Västerås.

Viktor Ågren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt